Jablečno-skořicový dort: Bez cukru a hotový za hodinu

Skořice je velmi často spojována s jablky. Tento skořicový dort bude hotový za chvilku a neobsahuje žádný cukr, proto je vhodný i pro lidi trpící cukrovkou nebo ti, co drží dietu.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Jablečno-skořicovou kombinaci známe především z taženého závinu, který je u nás velmi oblíbený. Tento dort si zamilujete úplně stejně, hodí se k odpolednímu čaji nebo kávě a můžete ho upéct také ke zvláštním příležitostem. 

iZdroj fotografie: Pixabay
Stačí hodina a může vzniknout lahodný dezert

Cukr můžete nahradit přírodními sladidly 

Na tento recept budete potřebovat: 

  • 1 kg jablek
  • 3 vejce
  • 3 lžíce mléka
  • 100 g mouky
  • 75 g másla
  • 1 lžíci granulovaného sladidla
  • 6 g prášku do pečiva
  • 1 lžičku mleté skořice
iZdroj fotografie: Pixabay
Máte doma jablka? Zužitkujte je jednoduchým způsobem

Nejdříve si předehřejte troubu na 200 stupňů, abyste se později nezdržovali čekání, než se trouba zahřeje. Prosejte mouku do misky, přidejte sladidlo, prášek do pečiva a skořici. Vše dobře promíchejte. Vejce s mlékem zvlášť rozšlehejte. Uprostřed udělejte otvor a nalijte směs vajec a mléka. Promíchejte a přidejte rozpuštěné máslo. Jablka oloupejte a odstraňte semena. Nakrájejte na silné plátky, ale dávejte pozor, aby to nebylo příliš. Zamíchejte jablka do těsta. 

Budete potřebovat kulatou dortovou formu

Pokud se rozhodnete pro dort, bude nejlepší kulatá forma o průměru 23 cm, která bude mít odnímatelné okraje. Vymažte ji trochou másla nebo oleje. Nalijte směs a vyrovnejte si. Dort pečte asi 35 minut, kontrolujte upečení pomocí špejle. Dort vyndejte z formy a nechte ho vychladnout na mřížce. Po vychladnutí můžete nakrájet a podávat. 

iZdroj fotografie: Pixabay
Příprava originálního dortu je jednoduchá

Tento dort je velmi lehký a nezatíží váš organismus. Můžete si ho dopřát bez výčitek, protože neobsahuje žádný cukr, a přitom je velmi chutný. Porce o 237 gramech obsahuje pouze 185 kcal. Jestli chcete použít sladidlo, určitě zvolte stévii nebo zelený cukr. Nemají žádné kalorie, ale stévie má navíc anti diabetické účinky a reaguje dobře na vysoké teploty. Je tak vhodná k vaření a pečení. Kromě toho můžete použít také zdravější varianty mouky, jako je rýžová, mandlová nebo kokosová. Do obliby se dostávají také ořechové mouky, které jsou sice více kalorické, ale mají málo sacharidů. Jablíčka můžete nahradit hruškami.

iZdroj fotografie: Pixabay
Stačí pár ingrediencí a vznikne dokonalá pochoutka

Existuje spousta variant, jak si upéct podobný dort, ale už to bude za použití cukru nebo jiných sladidel, která nejsou vhodná pro diabetiky. Jako základ se používají piškoty a místo toho, abyste veškeré ovoce zamíchaly do těsta, můžete plátky pokládat na upečený korpus. Někteří místo čerstvých jablek používají ovoce přesnídávky, které se do těsta snadněji zamíchají. 

Diskuze Vstoupit do diskuze
111 lidí právě čte
Zobrazit další články