Originální recept na pravý dort Napoleon. Pohádka pro chuťové pohárky

Napoleonův dort je jedna z největších klasik ruské kuchyně. Není se čemu divit, na výrobu je jednoduchý a snad každý si ho zamiluje.

i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Dnes vám představíme recept na jeden z nejoblíbenějších dortů v Rusku. Dort je tvořen velkým množstvím vrstev z tenkého těsta, které jsou na sebe naskládány a promazány mezi sebou výtečným krémem. Pokud by se vám přece jen do výroby těsta až tak nechtělo, můžete použít listové. Ale zaručujeme vám, že s domácím to vždy bude o něco lepší.

Příprava a postup 

Na těsto:

  • Cca čtyři šálky mouky 
  • 250 gramů přírodního másla 
  • 250 ml zakysané smetany
  • Dvě vejce 
  • Špetku soli

Na krém:

  • 1,5 litrů mléka
  • 300 gramů cukru
  • Šest vajec
  • Osm až devět lžic mouky 
  • 600 gramů másla 
  • Mixér

Ze všeho nejdříve zapracujte máslo do jednoho šálku mouky. Následně těsto začněte hnětnout do požadované podoby. Poté metličkou vyšlehejte zakysanou smetanu se dvěma vejci. 

iZdroj fotografie: Freepik

Přidejte další dva šálky mouky, opět zapracujte a následně přidejte ještě cca jednu pětinu šálku mouky. Těsto bude lepit, tudíž byste jej měli důkladně prohnětnout. Následně těsto rozdělte na dvě části. Posypejte stůl či pracovní desku moukou. Vezměte si obě části a každou zvlášť rozválejte. Rozválené části následně položte na sebe a srolujte do rolády. Zabalte roládu do alobalu a nechte v lednici odležet alespoň na dvanáct hodin.

Chutný, ale lehký

Poté ji vyjměte, nakrájejte na aspoň 10 kousků a opět vložte zpátky do lednice na dalších pár hodin. Předehřejte si troubu na 180°C. Vytáhněte první kousek rolády, rozválejte jej a vložte péct do trouby na cca 5–7 minut. Cílem je, aby těsto bylo tenké a nadýchané, takže se neděste, že jej máte málo. To samé udělejte s dalšími částmi, dokud nebudete mít všechny. Další na řadě je krém. Cukr s vejci rozšlehejte v mixéru a postupně přidávejte mléko a mouku.

iZdroj fotografie: Freepik

Směs vložte do hrnce, přiveďte k bodu varu, následně nechte vychladnout a vyšlehejte jej ještě jednou i s máslem. Upečené těsto si nakrájejte dle jakékoliv šablony (talíř, forma na dort…) do kruhového tvaru. Položte první vrstvu, potřete krémem a položte další. Takto opakujte až do konce. Jednu vrstvu nepoužívejte a místo toho ji rozdrťte a následně posypejte celý dort ze všech stran. Nechte odležet do druhého dne v lednici a můžete podávat. Dobrou chuť!

Diskuze Vstoupit do diskuze
145 lidí právě čte
Zobrazit další články