Pravé domácí kondenzované mléko. Děti se po něm můžou utlouct

Kondenzované mléko je nepostradatelnou součástí například do vaječného koňaku. To z obchodu však bývá předražené, a proto si dnes povíme, jak si ho připravit doma.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Kondenzované mléko v dnešní době nachází spousty využití. Můžete ho přidat do různých receptů či použít jako polevu na zmrzlinu, palačinky nebo také do kávy. Je to prostě pochoutka, na kterou mnozí z nás nedají dopustit. Bohužel si ho ale většinou nemůžete dopřávat moc často, a to právě z důvodu vysoké ceny. Díky tomuto receptu už vás to ale trápit nemusí. Navíc, řekněme si upřímně, když si něco uděláme sami, máme z toho vždy lepší pocit. 

Ingredience a postup přípravy

Budete potřebovat:

  • Jeden litr mléka
  • Hrnek krystalového cukru
  • Jednu polévkovou lžíci kvalitního másla
  • Jeden hrnec se silným dnem

Mléko s cukrem vložte do hrnce a postupně přiveďte k bodu varu. Následně sporák zeslabte na nízkou teplotu a nechte směs táhnout kolem dvou hodin. To, že můžete sporák vypnout, poznáte tak, že objem směsi se sníží asi o polovinu. Během toho, co směs vaříte, byste ji měli pravidelně míchat.

iZdroj fotografie: Depositphotos

V opačném případě by mléko mohlo začít nahoře tvořit škraloup, což je taková tuhá a ztvrdlá vrstva. Těsně před tím, než vaření ukončíte, dovnitř vmíchejte máslo. Následně hrnec sejměte z tepla a počkejte, až se mléko ochladí. Celou vychlazenou směs přelijte do nádoby s víkem a vložte do ledničky, dokud se ji nebudete chystat použít. Kondenzované mléko můžete v lednici ponechat, dokud neuplyne expirační doba mléka, které jste použili. 

Tipy, které oceníte

Pokud si tento recept chcete něčím zpestřit, přidejte hned po másle extrakt z vanilky. Hlavně mlsné jazýčky to jistě ocení. Naopak, jestliže vám recept přijde moc nezdravý, máme i lepší alternativy. Co se týče cukru, lahodný bude i kokosový či třtinový. Mléko můžete nahradit kokosovým a máte hned o něco zdravější pochoutku. Domácí kondenzované mléko je tak dobré, že určitě nebudete mít problém ho sníst jen tak samostatně.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Možná byste se ale chtěli trochu odvázat a povýšit tuto dobrotu na lepší úroveň. Třeba na jednoduchý plátkový dezert. Jediné, co k tomu budete potřebovat, jsou jedny oplatky dle vašeho výběru, strouhaný kokos, vaše kondenzované mléko a můžete přidat i citronovou šťávu. Kokos, šťávu a mléko smíchejte, nalijte na sušenky a na to položte další vrstvu sušenek. Dezert nechte odležet v lednici a můžete podávat. Dobrou chuť!

Diskuze Vstoupit do diskuze
107 lidí právě čte
Zobrazit další články