Pro splnění doporučeného denního příjmu zeleniny neváhejte sáhnout po kreativních receptech. Výborným příkladem je například chutná květáková pomazánka, se kterou okořeníte i jinak nudný sendvič.
Jestli chcete zkusit nový recept pro vytvoření delikátní pomazánky například na sendviče či jen tak na chleba, potom rozhodně musíte vyzkoušet tuto výbornou pochoutku z květáku. Navíc díky přítomnosti květáku bude obsahovat vitamíny a minerální látky s pozitivním vlivem na zdraví.
Co budete potřebovat pro vytvoření květákové pomazánky?
- 1 květák
- 1 pórek
- 2 stroužky česneku
- zelená petržel
- 4 lžíce majonézy
- 4 lžíce zakysané smetany
- 1 čajová lžička hořčice
- sůl a pepř pro dochucení
Postup výroby květákové pomazánky
Postup výroby je poměrně jednoduchý. Nejdříve vezměte květák a důkladně ho omyjte. Následně květák uvařte v osolené vodě až do té doby, než bude měkký. Potom ho vložte do misky a tyčovým mixérem důkladně rozmixujte. Rozmixovaný květák nechte vychladnout a do misky vložte najemno nasekaný pórek a zelenou petrželku.
V misce si dále smíchejte majonézu se zakysanou smetanou, hořčicí a pro dochucení přidejte česnek. Vše je potřeba důkladně promíchat a promísit dohromady, aby se chutě propojily. Na závěr přidejte trochu soli, pepře, vložte do ledničky a zhruba za půl hodiny můžete tento chutný pokrm podávat víceméně s libovolným pečivem podle chuti.
Proč je květák zdravý?
A proč si vlastně připravit zrovna tento recept? Odpověď spočívá nejenom ve výborné chuti, kterou si zamilujete, ale také v tom, že jde vlastně o zeleninu, kdy navíc přidáváte i několik jiných zdravých surovin. S touto pomazánkou tak doplníte důležité vitamíny, minerály a podobné prospěšné látky.
Díky poměrně neutrální chuti, kterou samotný květák má, dokážete s pomocí dochucovadel vytvořit téměř jakékoliv jídlo. A to je velká výhoda nejenom pro přípravu pomazánky, ale například také pyré či oblíbené květákové pizzy. Zkrátka až příště uvidíte v obchodě květák, nezapomeňte ho přidat do košíku a vyzkoušet tento recept.