Tyto slané zeleninové koláčky jsou nejen rychlé a velmi chutné, mají také celou řadu pozitivních vlastností pro lidské tělo. Jsou totiž převážně zeleninové a s minimem kalorií.
Hlavní ingrediencí tohoto receptu je cuketa. Spolu s dalšími ingrediencemi tvoří jedinečný koncept zeleninových koláčků, které obsahují opravdu vysoké nutriční hodnoty a zároveň minimum kalorií. Tento recept je vhodný pro všechny roční období a pro mnohé druhy úprav. Slané koláče se vám tak neomrzí. Můžete je smažit na pánvi, péct v troubě i grilovat. A jak zní recept na tyto zázračné koláčky?
Na cuketové koláčky si nachystejte
- 1 větší cuketu
- 2 celá vejce
- 1-2 stroužky česneku
- 50 g strouhaného tvrdého sýra
- 2-3 polévkové lžíce mouky
- sůl, pepř, můžete přidat pažitku
- zakysaná smetana
- tavený sýr
Postup přípravy slaných koláčků
Jako první oloupejte velkou cuketu a nastrouhejte ji na struhadle. Strouhejte ji spíše nahrubo. Dochuťte cuketu solí, pepřem a vylijte přebytečnou šťávu, která se z cukety uvolní. Přidejte do misky s cuketou celá vejce, slisovaný česnek, strouhaný sýr a mouku. Všechny tyto ingredience důkladně promíchejte, aby utvořily sjednocené těsto. Do takto nachystaného těsta vložte naběračku.
Rozpalte pánev s trochou oleje nebo jiného tuku na středně velkém ohni. Na rozpálenou pánev umístěte naběračkou tolik koláčků, kolik se vedle sebe vejde, aby se vám nespojily. Koláčky smažte na středně velkém ohni z obou stran do zlaté barvy. Až budete mít usmažené všechny koláčky, umístěte je do hrnce vyloženého ubrouskem a přiklopte víkem.
Teď přichází čas na přípravu dresingu. Nemusíte se ničeho bát, i ta je velmi jednoduchá. V misce smíchejte zakysanou smetanu, tavený sýr, pepř, sůl, pažitku a vše důkladně rozmíchejte. Pak už stačí jen nandat si koláčky na talíř, polít dresingem a můžete začít večeřet. Pokud nechcete připravovat koláčky na pánvi, můžete je péct na plechu vyloženém pečicím papírem nebo venku na grilu. Záleží jen na vás, po jaké úpravě vám bude chutnat nejlépe.