Křupavé cuketové hranolky pečené v troubě. Zdravá příloha i pochutina k TV

Když se řekne cuketa, asi málokdo z nás si vybaví neodolatelně křupavé a lahodné jídlo. Pokud ale řekneme cuketové hranolky, sliny se sbíhají snad každému.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Cuketové hranolky jsou typ jídla, které se hodí na každou příležitost. Můžete je donést na oslavu, letní posezení nebo je sobě a svým blízkým udělat jen tak, pro radost. Jedna z jejich mnoha výhod je ta, že se připravují skutečně jednoduše a rychle. Na tomto receptu prakticky nemáte co pokazit. Jestliže si pěstujete vlastní cukety, máte v tomto případě dvojnásobnou výhodu, jelikož to bude jídlo skoro zadarmo.

Proč je pro nás cuketa přínosná?

Je bohatá na vitamíny A, C, K a B6. Obsahuje také železo, vápník, zinek nebo například antioxidanty, které pomáhají chránit naše tělo. Také karotenoidů, jako je lutein a beta-karoten, je v cuketách mnoho. Ty prospívají celkovému zdraví, našemu srdci, pokožce, očím a také nás pomáhají chránit před určitými typy rakoviny, jako je například rakovina prostaty.

iZdroj fotografie: Unsplash

Pravidelná konzumace cukety zároveň velmi účinně pomáhá s hubnutím. Je totiž bohatá na vodu, ale zároveň má nízkou hodnotu kalorií. Díky tomuto faktu se budete cítit plně, ale nepřiberete. Obsah vlákniny snižuje pocity hladu a drží vaše chutě na uzdě. Dnešní recept je navíc připraven formou pečení, nikoliv smažení, což je výhoda navíc.  

Suroviny a postup přípravy

Budete potřebovat: 

  • Dvě cukety
  • Jedno vejce
  • Čtvrt šálku mléka
  • Polovinu šálku parmezánu
  • Polovinu šálku strouhanky
  • Polovinu šálku hladké mouky
  • Sůl, pepř a jakékoliv další koření dle vašeho uvážení a chuti
  • Misku
  • Vidličku nebo metličku na míchání
  • Plech 
  • Pečicí papír

Nejprve si předehřejte troubu na 200 stupňů. Plech si vyložte papírem na pečení a dejte stranou. Cuketu si nakrájejte do tvaru libovolně velkých hranolek, neškrábejte slupku. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Do první misky vložte mouku, ve druhé promíchejte vidličkou či metličkou vejce s mlékem a ve třetí smíchejte strouhanku s kořením. Nyní cuketové hranolky klasicky obalte nejprve v mouce, poté ve vajíčku a následně ve strouhance. Strouhanku na hranolky pořádně přitlačte, abyste se ujistili, že drží. Teď už jen vložte na plech a pečte cca 25 minut, dokud nebudou mít zlatavě hnědou barvu. Podávat můžete okamžitě, a to buď samostatně, nebo s dipem.

Diskuze Vstoupit do diskuze
75 lidí právě čte
Zobrazit další články