Když se řekne cuketa, asi málokdo z nás si vybaví neodolatelně křupavé a lahodné jídlo. Pokud ale řekneme cuketové hranolky, sliny se sbíhají snad každému.
Cuketové hranolky jsou typ jídla, které se hodí na každou příležitost. Můžete je donést na oslavu, letní posezení nebo je sobě a svým blízkým udělat jen tak, pro radost. Jedna z jejich mnoha výhod je ta, že se připravují skutečně jednoduše a rychle. Na tomto receptu prakticky nemáte co pokazit. Jestliže si pěstujete vlastní cukety, máte v tomto případě dvojnásobnou výhodu, jelikož to bude jídlo skoro zadarmo.
Proč je pro nás cuketa přínosná?
Je bohatá na vitamíny A, C, K a B6. Obsahuje také železo, vápník, zinek nebo například antioxidanty, které pomáhají chránit naše tělo. Také karotenoidů, jako je lutein a beta-karoten, je v cuketách mnoho. Ty prospívají celkovému zdraví, našemu srdci, pokožce, očím a také nás pomáhají chránit před určitými typy rakoviny, jako je například rakovina prostaty.
Pravidelná konzumace cukety zároveň velmi účinně pomáhá s hubnutím. Je totiž bohatá na vodu, ale zároveň má nízkou hodnotu kalorií. Díky tomuto faktu se budete cítit plně, ale nepřiberete. Obsah vlákniny snižuje pocity hladu a drží vaše chutě na uzdě. Dnešní recept je navíc připraven formou pečení, nikoliv smažení, což je výhoda navíc.
Suroviny a postup přípravy
Budete potřebovat:
- Dvě cukety
- Jedno vejce
- Čtvrt šálku mléka
- Polovinu šálku parmezánu
- Polovinu šálku strouhanky
- Polovinu šálku hladké mouky
- Sůl, pepř a jakékoliv další koření dle vašeho uvážení a chuti
- Misku
- Vidličku nebo metličku na míchání
- Plech
- Pečicí papír
Nejprve si předehřejte troubu na 200 stupňů. Plech si vyložte papírem na pečení a dejte stranou. Cuketu si nakrájejte do tvaru libovolně velkých hranolek, neškrábejte slupku.
Do první misky vložte mouku, ve druhé promíchejte vidličkou či metličkou vejce s mlékem a ve třetí smíchejte strouhanku s kořením. Nyní cuketové hranolky klasicky obalte nejprve v mouce, poté ve vajíčku a následně ve strouhance. Strouhanku na hranolky pořádně přitlačte, abyste se ujistili, že drží. Teď už jen vložte na plech a pečte cca 25 minut, dokud nebudou mít zlatavě hnědou barvu. Podávat můžete okamžitě, a to buď samostatně, nebo s dipem.