Bramboráky na šest způsobů. Zažeňte stereotyp a nechte se inspirovat zajímavými recepty

Bramboráky jsou vynikajícím pokrmem pro oběd i večeří. Přestože se může zdát, že je lze připravovat pouze jedním způsobem, není tomu tak. Druhy těst mohou být různé, navíc je můžeme konzumovat sladké i slané. Můžete s nimi experimentovat donekonečna.

i Zdroj obrázku: Pixabay.com
                   

Dýňové bramboráky

Připravte si:

  • 1 dýni
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 4 PL hladké mouky
  • 2 PL petržele
  • rostlinný olej na smažení
  • sůl a pepř
  • sezamová semínka
  • hrst dýňových semínek

Dýni oloupejte a dužinu z ní nastrouhejte. Cibuli nasekejte na větší kousky společně s česnekem a nechte projít lisem. Smíchejte vše dohromady a přidejte nakrájenou petrželku, vejce, mouku, sůl a pepř dle vlastní chuti. Důkladně směs promíchejte, ať se všechny složky krásně spojí. Rozložte těsto na pánev na rozpálený olej. Smažte na středním ohni z obou stran, dokud celá placka nebude zlatá. Při podávání bramboráky posypte sezamovými a dýňovými semínky.

iZdroj obrázku: Pixabay
Klasické těsto vylepšete dalšími ingrediencemi

Bramboráky se špenátem a mrkví

Připravte si:

  • 3 brambory
  • ½ šálku čerstvého špenátu
  • ½ cibule
  • 1 malá mrkev
  • ½ PL kukuřičné mouky
  • ½ ČL chilli papriček
  • zakysanou smetanu nebo bílý jogurt
  • sůl a pepř
  • rostlinný olej na smažení

Brambory a mrkev oloupejte a nastrouhejte. Vytlačte přebytečnou vodu a přidejte nasekaný špenát a cibuli. Poté osolte a opepřete, přidejte chilli, zaprašte kukuřičnou moukou a dobře promíchejte. Vložte na pánev s rozpáleným olejem a smažte z obou stran dokřupava. Podávejte se zakysanou smetanou nebo jogurtem.

iKlasické bramboráčky jak je znáte

Bramboráky s masovou náplní

Připravte si:

  • 1 kg brambor
  • 4 g semoliny
  • 1 vejce
  • 1 ČL koření na brambory
  • 200 mletého kuřecího masa
  • 1 cibuli
  • sůl a pepř

Nakrájejte polovinu cibule a osmažte ji. Nahoru položte mleté maso a podle chuti osolte. Smažte, dokud se maso nezatáhne. Mezitím nastrouhejte brambory a vytlačte přebytečnou tekutinu. Rozklepněte k bramborám vejce, přidejte semolinu a koření a promícheje. Vložte si lžíci směsi do dlaně, vytvořte placku a naneste lžičku masa. Přikryjte druhou bramborovou plackou a smažte z obou stran.

i

Fantazii se meze nekladou

Všechny tyto recepty si můžete připravit jak k obědu, tak k večeři nebo svačině. Fantazii se meze nekladou. Sami můžete vidět, že způsobů, jak připravit bramboráky je nespočet. Zmíněné recepty jsou jen malou inspirací. Zeleninu si můžete porůznu měnit a kombinovat, stejně tak maso a způsob podávání. Popřípadě můžete zvolit i dietnější způsob, kdy rostlinný olej zaměníte za kokosový například nebo přidáte více zeleniny či vytvořené směsi můžete péct na pečicím papíře v troubě, kde nebude ani kapka oleje. Důležité je jediné, abyste si především pochutnali vy i vaše rodina a přátelé.

Pokračujte ve čtení článku na další stránce

1 2

Diskuze Vstoupit do diskuze
54 lidí právě čte
Zobrazit další články