Bramboráky jsou vynikajícím pokrmem pro oběd i večeří. Přestože se může zdát, že je lze připravovat pouze jedním způsobem, není tomu tak. Druhy těst mohou být různé, navíc je můžeme konzumovat sladké i slané. Můžete s nimi experimentovat donekonečna.
Dýňové bramboráky
Připravte si:
- 1 dýni
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 vejce
- 4 PL hladké mouky
- 2 PL petržele
- rostlinný olej na smažení
- sůl a pepř
- sezamová semínka
- hrst dýňových semínek
Dýni oloupejte a dužinu z ní nastrouhejte. Cibuli nasekejte na větší kousky společně s česnekem a nechte projít lisem. Smíchejte vše dohromady a přidejte nakrájenou petrželku, vejce, mouku, sůl a pepř dle vlastní chuti. Důkladně směs promíchejte, ať se všechny složky krásně spojí. Rozložte těsto na pánev na rozpálený olej. Smažte na středním ohni z obou stran, dokud celá placka nebude zlatá. Při podávání bramboráky posypte sezamovými a dýňovými semínky.
Bramboráky se špenátem a mrkví
Připravte si:
- 3 brambory
- ½ šálku čerstvého špenátu
- ½ cibule
- 1 malá mrkev
- ½ PL kukuřičné mouky
- ½ ČL chilli papriček
- zakysanou smetanu nebo bílý jogurt
- sůl a pepř
- rostlinný olej na smažení
Brambory a mrkev oloupejte a nastrouhejte. Vytlačte přebytečnou vodu a přidejte nasekaný špenát a cibuli. Poté osolte a opepřete, přidejte chilli, zaprašte kukuřičnou moukou a dobře promíchejte. Vložte na pánev s rozpáleným olejem a smažte z obou stran dokřupava. Podávejte se zakysanou smetanou nebo jogurtem.
Bramboráky s masovou náplní
Připravte si:
- 1 kg brambor
- 4 g semoliny
- 1 vejce
- 1 ČL koření na brambory
- 200 mletého kuřecího masa
- 1 cibuli
- sůl a pepř
Nakrájejte polovinu cibule a osmažte ji. Nahoru položte mleté maso a podle chuti osolte. Smažte, dokud se maso nezatáhne. Mezitím nastrouhejte brambory a vytlačte přebytečnou tekutinu. Rozklepněte k bramborám vejce, přidejte semolinu a koření a promícheje. Vložte si lžíci směsi do dlaně, vytvořte placku a naneste lžičku masa. Přikryjte druhou bramborovou plackou a smažte z obou stran.
Fantazii se meze nekladou
Všechny tyto recepty si můžete připravit jak k obědu, tak k večeři nebo svačině. Fantazii se meze nekladou. Sami můžete vidět, že způsobů, jak připravit bramboráky je nespočet. Zmíněné recepty jsou jen malou inspirací. Zeleninu si můžete porůznu měnit a kombinovat, stejně tak maso a způsob podávání. Popřípadě můžete zvolit i dietnější způsob, kdy rostlinný olej zaměníte za kokosový například nebo přidáte více zeleniny či vytvořené směsi můžete péct na pečicím papíře v troubě, kde nebude ani kapka oleje. Důležité je jediné, abyste si především pochutnali vy i vaše rodina a přátelé.