Lahodná snídaně ala zákusek: Tomu se říká dokonalé ráno

Mléčná rýže je jednoduché jídlo, které si můžete dávat pořád dokola a nebudete ho mít dost. S dalšími přísadami z něj uděláte pokaždé jiný pokrm.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Mezi mléčnou rýží a mléčným tukem je velký rozdíl. Rýže je jemnější, můžete ji obměňovat různými způsoby, podávat ji s ovocem, kakaem, skořicí nebo džemem. Nejchutnější je teplá varianta, ale můžete si ji připravit jako studený dezert, například jako pudink. Turecká mléčná rýže je jiná, protože je krémová a vanilková a peče se v troubě. Švédská verze se také peče, přidává se do ní vanilkový pudink a vznikne rýžová kaše.

iZdroj fotografie: Pixabay
Levná a přitom tak dobrá surovina

Jak připravit švédskou rýži z mléka

Připravte si několik surovin – 500 ml vody, 200 g rýže, 500 ml mléka, 3 vejce, 100 g cukru, pytlík vanilkového pudinkového prášku, 1 lžíci másla, půl lžičky vanilkového extraktu a půl lžičky soli. Na přípravu surovin si dejte 15 minut, pokrm budete připravovat hodinu a dvacet minut. Vodu nalijte do pánve a uvařte rýži. Když voda začne vřít, snižte teplotu, pánev přikryjte a vařte, dokud nebude rýže měkká a neabsorbuje všechnu vodu.

iZdroj fotografie: Unsplash
Rýže se uvaří ve vodě a přidá se mléko

Troubu předehřejte na 165 stupňů a dejte máslo do pekáčku o délce 20 centimetrů. Do rýže nalijte mléko a jemně zamíchejte. Vejce, cukr, pudink, prášek a vanilku společně se solí promíchejte v jiné misce a nalijte na rýži. Po lžících vložte do pekáče a dejte do trouby, kde směs pečte asi hodinu. Kontrolujte špejlí, kterou zapíchněte doprostřed pokrmu.

U nás se mléčná rýže podává hlavně se skořicí nebo cukrem

Mléčnou rýži si můžete připravit na několik způsobů. Pokud máte raději sladší, přidejte více cukru. Po uvaření by měla mít hustotu krupicové kaše, mléko se dolévá postupně, protože postupně rýže houstne. Na talíři si na ní můžete přidat marmeládu, med, skořici nebo kakao. Většinou se připravuje jako jídlo ke snídani, není složitá na přípravu a můžete ji podávat s oblíbeným ovocem.

iZdroj fotografie: Unsplash
Zdravá snídaně je úspěšný start do nového dne

Jestli chcete mléčnou rýži ozvláštnit, zkuste řeckou variantu. Potřebuje italskou rýži arborio, vodu, sůl, mléko, vanilkový lusk, med, skořici, borůvky, maliny a hrst oblíbených ořechů. Rýži dejte do hrnce s vodou a přiveďte k varu. Jakmile se voda vypaří, přilijte mléko, semínka z lusku a vařte asi 15 minut. Nakonec oslaďte medem. Nandejte do misky, ozdobte ovocem, posekanými ořechy, posypejte skořicí, podle chuti přidejte med a vychutnejte si skvělou svačinku.

Diskuze Vstoupit do diskuze
110 lidí právě čte
Zobrazit další články