Pokud máte chuť na něco nového a neznámého, přinášíme vám tento úžasný recept z izraelské kuchyně, který ochromí vaše chuťové pohárky.
Baba Ghanoush je jedno z těch jídel, které si rádi dáte v restauraci, ale málokdy si ho uděláte doma. To už by se brzy mohlo změnit, jelikož je příliš snadné a chutné na to, abyste ho dělali jen výjimečně. Jakmile si ho totiž uděláte poctivě doma, věřte mi, že se nachytáte stojící u kuchyňské linky, jak ho ujídáte přímo z mísy. Jestli ovšem máte pevnou vůli, tak se nejlépe podává s teplým pita chlebem a svěží letní zeleninou.
Příprava a postup
Budete potřebovat:
- Dva střední lilky
- Jeden stroužek česneku
- Dvě lžíce citronové šťávy
- Dvě lžíce tahini
- Třetinu šálku extra panenského olivového oleje a další na servírování
- Čtvrtinu lžičky pepře
- Sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení
- Dvě lžíce zakysané smetany (nebo řeckého jogurtu)
- Nasekanou petržel nebo mátu na ozdobu (nemusí být)
- Potravinovou fólii
- Mísu na míchání
- Mísu na servírování
Předehřejte troubu na 230 °C. Položte lilky na velký plech a pečte je asi hodinu, občas otáčejte, dokud úplně nezměknou. Měly by být neuvěřitelně měkké. Budou velmi hlasitě praskat, tak se neděste, ať to bude znít sebevíc děsivě, je to v pořádku. Jakmile vyjmete lilky z trouby, zabalte je na 15 minut do potravinové fólie. Poté, co lilky dostatečně zchladnou na to, aby se s nimi dalo manipulovat, je oloupejte.
Čím déle v lednici, tím plnější chuť
Odstraňte veškerou zčernalou hmotu a semenné lusky a vložte lilky do cedníku. Pomocí vidličky nebo lisu na brambory přitlačte lilek proti cedníku, aby zmizela veškerá přebytečná vlhkost. Přeneste pečené lilky do mísy na míchání a přidejte všechny zbývající přísady kromě zakysané smetany a bylin. Nyní můžete vše smíchat dohromady, dokud nebude pokrm ve vaší požadované konzistenci.
Dále ještě přidejte zakysanou smetanu a směs byste měli několikrát naposledy prohnětat. Obsah přendejte do servírovací mísy, přikryjte ji a nechejte alespoň jednu hodinu v ledničce, aby se chuť pořádně rozvinula. Jakmile budete chtít servírovat, přiveďte pokrm na pokojovou teplotu, poté ho pokapejte olivovým olejem a můžete ho posypat nasekanou petrželkou. Zabalené ve vzduchotěsné nádobě lze v lednici skladovat až čtyři dny.