100 let starý recept na lahodné perníčky, které si zamilujete

Perníčky jsou symbolem Vánoc. Jak zajistit, aby byly dokonale měkké a lahodně chutné? Nedělejte kompromisy a podívejte se do historie. Jeden z nejstarších existujících receptů je tím nejlepším možným.

i Zdroj fotografie: Pixabay.com
                   

K Vánocům neodmyslitelně patří nádherná vůně i chuť lahodných a krásně nazdobených perníčků. Kdo by tak krásné a voňavé pochoutce odolal? Máme pro vás sto let starý recept, se kterým upečete nádherné, měkké a jemné perníčky.

Vůně perníčků patří k adventu

Už po několik generací na stole v čase adventu najdete krásně zdobené perníčky v nejrůznějších tvarech a stylech. Perníčky najdete snad v každé domácnosti a nikdy si je nespletete s žádným jiným cukrovím díky nezaměnitelné vůni. Vyzkoušejte tento původní recept, se kterým na vás navíc dýchne nádherná historie. Věříme, že si takový recept opravdu zamilujete.

iZdroj fotografie: Pixabay.com
Perníčky k Vánocům neodmyslitelně patří

Na přípravu lahodných perníčků budete potřebovat

  • 3 vejce
  • 3 lžíce margarínu
  • 50 g jedlé sody
  • 1 kg jemné mouky
  • 300 g práškového cukru
  • 1 špetka soli
  • 300-400 g květového medu
  • 30 g skořice
  • 10 g hřebíčku nebo jiného koření – anýzu, zázvoru
  • 1 balíček směsi perníku a koření
iZdroj fotografie: Pixabay.com
Upečte si dobrotu podle klasického receptu

Smícháme mouku, práškový cukr a perníkové koření. Do takové směsi přidáme tři vejce i tři lžíce margarínu. Vše opravdu velmi důkladně promícháme. Rozehřátý květový med přidáme do promíchaného těsta a celou směs přikryjeme a necháme uležet přes noc.

Ráno se nelekáme lehce oschlého povrchu na těstě. Vůbec oschlé části těsta nevadí, stačí jen znovu pořádně promíchat. Po promíchání přichází konečně čas vykrajovátek.

iZdroj fotografie: Pixabay.com

Těsto rozválíme na 3—4 mm tenké pláty, ze kterých pomocí vykrajovátek získáme libovolné tvary perníčků. Vykrájené perníčky rozprostřeme na pečící papír a ve vyhřáté troubě pečeme do zlatova. 

iZdroj fotografie: Pixabay.com

Nezapomínáme na krásnou cukrovou polevu

Po upečení necháme perníčky zcela vychladnout, jinak bychom na ně nemohli kreslit tu nejoriginálnější výzdobu. Pro bílou cukrovou dekoraci perníčků si smícháme moučkový cukr s rozšlehanými vaječnými bílky a do takové směsi přidáme pár kapek citronové šťávy. Poměr cukru a bílků přizpůsobíme správné konzistenci polevy, aby se nám s ní dobře pracovalo.

iZdroj fotografie: Fotografie: PxHere

Pak už necháváme perníčky a zdobení naší fantazii. Pomáhat nám mohou i děti, které obzvlášť zdobení perníčků moc baví.

Diskuze Vstoupit do diskuze
70 lidí právě čte
Zobrazit další články