Proč a jak používat MCT olej?

MCT olej je v poslední době hojně používanou surovinou ve zdravém či redukčním stravovacím režimu.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Oproti klasickému kokosovému oleji se mnohem lépe vstřebává, dokonce se o něm mluví jako o rychlém palivu. Nabízí totiž okamžitě využitelnou energii, kterou tělo též využívá místo glukózy pro výživu mozku za účelem jeho lepší aktivity.

Putuje rovnou do jater

Jak už bylo nastíněno, tělo olej MCT vstřebává odlišným způsobem než ostatní tuky. Jeho konzumace nijak nezatěžuje žaludek a trávící systém. Naopak podporuje metabolismus, snižuje LDL cholesterol, a tím potažmo předchází srdečnímu onemocnění, zrychluje hubnutí při redukčních dietách. Jeho účinky ocení zejména sportovci, neboť zlepšuje sportovní výkon a vytrvalost. Současně eliminuje riziko svalové únavy.

Odhalte jeho tajemství

Olej MCT ketóza je čistě přírodního původu. Ačkoliv je vyráběn z kokosových ořechů, postrádá typické kosové aroma. Proto ho můžete přidat do jakéhokoliv pokrmu, ať už studeného či tepelně upraveného. Jen mějte na paměti, že aby si zachoval všechny své prospěšné látky, neměla by teplota vaření přesáhnout 120 °C. MCT olej není nikterak geneticky upravován, neobsahuje chemická aditiva ani příměsi. Protože se v něm nenachází lepek, želatina a laktóza, mohou ho bez obav konzumovat též vegetariáni, vegani a celiaci.

Začněte zlehka

Na konzumaci MCT oleje je třeba organismus postupně navykat. Z toho důvodu se zpočátku doporučuje ¼ čajové lžičky několikrát za den. Pokud máte ověřeno, že ho tělo dobře snáší, můžete navyšovat denní dávkování až na 1-2 lžíce. Jak bylo zmíněno, olej buď přidáte do oblíbených pokrmů, nebo ho konzumujte samostatně. Rovněž je třeba dbát na jeho správné skladování. Chraňte ho před slunečním zářením a skladujte ho při pokojové teplotě. Otevřenou lahev oleje spotřebujte nejpozději do 3 měsíců.

Diskuze Vstoupit do diskuze
58 lidí právě čte
Autor článku

Lucie Vágnerová

Zobrazit další články