Několik způsobů, jak použít piniové oříšky v kuchyni

Piniové oříšky pocházející ze šišky pinie jsou známé především pro svojí jemnou oříškovou chuť a texturu. Jedná se o oblíbenou suroviny v kuchyních po celém světě, i když v Česku možná o něco méně tradiční.

i zdroj: Sergey Ryzhov / stock.adobe.com
                   

Důvodem může být jejich vyšší cena, způsobená především jejich obtížným sběrem a taky riziky, které sběrači musí při jejich sběru podstupovat. Investice do nich se ale opravdu vyplatí, jelikož dodají vašemu jídlu výjimečnou chuť, kterou nenahradí žádné jiné oříšky než právě ty piniové. Pojďme se společně podívat, jak je v kuchyni využít.

1. Příprava pesta

Jedním z nejznámějších způsobů použití piniových oříšků je příprava tradičního italského pesta. Tento čerstvý a aromatický dip je ideální na těstoviny, chleba nebo jako marináda na maso.

Recept na bazalkové pesto:

  • 2 šálky čerstvé bazalky
  • 1/2 šálku strouhaného parmezánu
  • 1/2 šálku piniových oříšků
  • 2-3 stroužky česneku
  • 1/2 šálku extra panenského olivového oleje
  • Sůl a pepř podle chuti

Všechny ingredience vložte do mixéru a mixujte, dokud nevznikne hladká pasta. Výsledná hustota je již na vás. Pro jemnější konzistenci stačí přidat například trochu olivového oleje.

2. Saláty

Chcete-li dodat vašemu salátu nový rozměr, jsou piniové oříšky to, co hledáte. Jejich křupavost a jemná chuť udělají i z běžného salátu skvělé jídlo. 

Tipy na saláty s piniovými oříšky:

  • Salát s rukolou a parmezánem: Smíchejte rukolu, tenké plátky parmezánu, piniové oříšky a citronový vinaigrette.
  • Quinoa salát: Smíchejte vařenou quinoa, cherry rajčata, okurku, červenou cibuli, piniové oříšky a olivový olej.

3. Příprava dipů a pomazánek

Piniové oříšky mohou být také skvělým základem pro různé dipy a pomazánky.

Recept na piniový hummus:

  • 1 šálek vařené cizrny
  • 1/4 šálku piniových oříšků
  • 2 lžíce tahini
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Šťáva z 1 citronu
  • 1-2 stroužky česneku
  • Sůl podle chuti

Všechny ingredience vložte do mixéru a mixujte do hladka. Podávat můžete pomazánky například s pita chlebem nebo čerstvou zeleninou.

4. Příprava dezertů

Využití naleznou i v mnoha dezertech, kde jejich jemná chuť doplní sladké ingredience.

Tipy na dezerty s piniovými oříšky:

  • Piniové sušenky: Přidejte nasekané piniové oříšky do těsta na sušenky pro jemnou oříškovou chuť.
  • Medové koláčky s piniovými oříšky: Smíchejte med, piniové oříšky a těsto na koláčky pro lahodný dezert.

Můžete si také vyrobit domácí zmrzlinu ve zmrzlinovači a oříšky jí pro dozdobení posypat anebo je přímo namleté přidat do zmrzliny pro dochucení. 

5. Mlsání jen tak

Nechce-li se vám nic vymýšlet nebo připravovat, můžete si na oříškách prostě smlsnout jen tak. Případně je můžete alespoň lehce opražit na pánvi, což zvýrazní jejich chuť a křupavost.

Opražené piniové oříšky:

  • Rozložte piniové oříšky na suchou pánev a opražte je na středním ohni, dokud nejsou zlatavé. Jediné, co je si třeba pohlídat je, aby se nespálily.
Diskuze Vstoupit do diskuze
90 lidí právě čte
Autor článku

Lucie Vágnerová

Zobrazit další články