Kokosový olej – použití v kosmetice a při vaření

Díky svým všestranným vlastnostem si kokosový olej rychle získal jméno. Má pozitivní účinky na zdraví a krásu.

i Zdroj fotografie: Inzerent
                   

Díky obsahu zdravých MCT tuků vyživuje celé tělo zevnitř i zvenčí. Jako přírodní kosmetiku ji používá mnoho žen, které dbají o svou přirozenou krásu.

Kokos v kuchyni

Kokosový olej se používá především jako tuk na smažení a tepelnou úpravu potravin. Díky svému vysokému kouřovému bodu je ideální pro smažení masa, omelet, vajec nebo jako základ pro vhodné koláče. Kromě toho se díky obsahu MCT mastných kyselin (kyseliny kaprylové a kaprylové) používá jako podpora energie a doplnění energie během cvičení. Je také složkou tzv. neprůstřelné kávy, která je ideální jako rychlý zdroj výživy s přídavkem stimulantů v podobě kofeinu obsaženého v kávě.

Kokosový olej v kosmetice

Kokosový olej se skládá z malých molekul, které se poměrně rychle vstřebávají pokožkou, a právě díky této vlastnosti si našel cestu do kosmetických salonů, ale i mimo ně. Kokosový olej úspěšně používají nadšenci přírodní krásy, a to buď jako základ pro vytvoření vlastních přípravků, nebo jako monopreparát, který využívá vlastností samotného oleje. V indické medicíně se věří, že nejlepší kosmetika pro ženu je ta, která může být úspěšně konzumována a nezpůsobí negativní následky a jejíž nutriční bohatství bude vhodné pro vnitřní i vnější péči o tělo.

iZdroj fotografie: Inzerent

Vysoký obsah kyseliny laurové a kaprylové, které vykazují silné antibakteriální a protiplísňové účinky, činí z kokosového oleje zbraň v boji proti bakteriálním infekcím kůže nebo akné. Kyselina linolová obsažená v oleji přirozeně vytváří v pokožce pojivo, které usnadňuje proces hydratace pokožky a zlepšuje funkci mazových žláz. Kokosový olej se používá také v závěrečných fázích hojení popálenin na pokožce, obnovuje její správné funkce tím, že ji vyživuje a chrání před infekcí a napadením.

Rafinovaný nebo nerafinovaný?

Volba mezi nerafinovanými a rafinovanými produkty závisí na účelu, ke kterému chceme olej použít. Pokud jej chceme použít především k tepelnému zpracování, abychom měli bezpečný ekvivalent oleje na smažení nebo pečení, můžeme s úspěchem použít levnější produkt, tj. rafinovaný. Pokud však hodláme používat kokosový olej za studena jako kosmetický přípravek i jako přísadu do potravin, pak se vyplatí používat nerafinovanou formu, která bude bohatým zdrojem cenných živin podporujících naši krásu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
76 lidí právě čte
Autor článku

Lucie Vágnerová

Zobrazit další články