Lze jíst brambory při dietě? Energetická hodnota brambor vás možná překvapí

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Brambory patří k typickým potravinám, bez kterých si snad českou kuchyni již ani nedokážeme představit. Zároveň jsou ale také jednou z velmi diskutabilních potravin z hlediska jejich přínosu.
Jedni nedají na brambory dopustit, jiní je haní a poukazují na fakt, že se jedná o plodinu, která je plná škrobu a navíc obsahuje jedovatou látku solanin.

Víte, jaká je energetická hodnota brambor? A jaký mají přínos pro náš jídelníček? Nejen na to si posvítíme na následujících řádcích.

Čtvrtá nejkonzumovanější plodina na světě

Pokud se zaměříme na konzumaci brambor celosvětově, zjistíme, že se jedná o čtvrtou nejkonzumovanější plodinu na světě, a to hned po rýži, pšenici a kukuřici.
A nahlédneme-li i do jejich historie, zjistíme, že se brambory řadily mezi důležitý zdroj energie a také vitamínu C – ostatně byly velkým pomocníkem proti kurdějím na dlouhých zámořských plavbách.
Vynechat je z našeho jídelníčku by tak rozhodně byla škoda. Kromě vysoké energetické hodnoty brambory vynikají také značným obsahem vlákniny, vápníku, železa, hořčíku, draslíku a vitamínů skupiny B. Jsou přirozeně bezlepkové, neobsahují cholesterol ani sodík.

Co však jejich odpůrci negují, je vysoký obsah škrobu, který je dle nich údajně zodpovědný za přibírání na hmotnosti, a brambory tak nejsou vhodnou součástí dietního jídelníčku. Je tomu ale skutečně tak?
V porovnání se 100 g bílé rýže nebo pšeničných těstovin, které obsahují přibližně 350 kcal, obsahuje 100 g brambor přibližně pouhých 75 kcal. Pravdou ale je, že mají vysoký glykemický index, který se pohybuje u vařených brambor kolem 95 – škrob se rychle rozkládá na jednoduché cukry.
Proto je vhodné brambory vždy konzumovat s bílkovinou, zeleninou a zdravými tuky, které se postarají o snížení glykemického indexu brambor a zároveň více zasytí.

Pamatujte na správné skladování brambor

Vzhledem k tomu, že jsou brambory v podstatě sezónní plodinou, je třeba neopomíjet zásadní pravidla pro skladování brambor, aby si zachovaly svou poživatelnost, dobrou chuť a také dlouhou životnost. Jaká to jsou?

  • Brambory vždy skladujte v temnu a chladu při teplotě mezi 4–7 °C, tedy ideálně ve sklepě.
  • Pokud si brambory kupujete v malém množství v obchodě po celý rok, můžete je uchovávat v lednici, a to v boxu pro zeleninu.
  • Na podzim můžete brambory uskladnit také na balkóně, musíte je však ochránit před mrazu. Pokud totiž teplota poklesne pod 3 °C, hrozí riziko namrznutí a sládnutí brambor.
  • Pokud vystavíte brambory vysokým teplotám, budou rychle klíčit.

Vždy také pamatujte na to, že jakmile při skladování brambory začnou zelenat (standardně k tomu dochází při skladování na světle), tvoří se v nich prudce jedovatý solanin – takové brambory nikdy nekonzumujte.

Diskuze Vstoupit do diskuze
150 lidí právě čte
Autor článku

Marek Motyčák

Zobrazit další články