Japonské ženy jsou zdravější a dožívají se vysokého věku. Jejich tajemství spočívá v těchto 6 návycích

Pokud chcete být štíhlejší, můžete se inspirovat v životním stylu žen ze země, která je v čele celosvětového žebříčku dlouhověkosti. Zapomeňte ale na jídla z fastfoodů.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Pravděpodobně jste už slyšeli, že Japonsko trvale patří mezi země s nejvyšší průměrnou délkou života. Dokonce na ostrově Okinawa je největší koncentrace 100letých lidí na světě. Odborníci dávají dlouhověkost do souvislosti s jejich životním stylem. Nezanedbatelný je i fakt, že v zemi vycházejícího slunce žije pouze 3,5 % obézních lidí. Víme, v čem spočívá fascinující tajemství dlouhověkosti Japonců.

1) Dezert

Na rozdíl od v tuzemsku populárních dezertů v podobě dortíků, koláčů či pudinků, si Japonci po jídle dávají ovoce a pijí zelený čaj. Pokud si chtějí dopřát něco sladkého, obvykle zákusek jedí jen odpoledne a velmi malou porci. Většinou ale jde spíše o ovoce než sladký zákusek.

2) Řasy

Téměř každodenní položkou na jídelníčcích japonské kuchyně jsou řasy. Určitě si vybavíte lahodnou chuť a jemnou vůni tmavě zelené řasy Nori, která se používá na výrobu sushi. Mořské řasy jsou bohaté na antioxidanty, jež zabraňují vstřebávání tuků a tím pomáhají udržet váhu.

3) Malé porce

Jistě jste už slyšeli toto rčení –⁠ jez do polo-syta, pij do polo-pita a vyjdou ti dlouhá léta. Přesně tím se Japonci řídí. Nikdy nekonzumují tolik jídla, aby měli plný žaludek, a už vůbec nemůže být řeč o přejídání. Denně spotřebují zhruba o 10 % méně kalorií než Evropané.

4) Zdravá strava

Složení stravy japonské kuchyně je zdravé pro organismus. Na rozdíl od zbytku světa zkonzumují Japonci pětkrát více luštěnin, které hrají roli v prevenci rakoviny. Jedí také hodně ryb, ty jsou bohaté na minerály, jako je jód, omega-3 a fluor. Ve stravě mají i hodně fermentované sóji, jež oddaluje stárnutí.

iZdroj fotografie: Depositphotos

5) Pohyb

Protože je běžné každodenní cestování automobilem považované v Japonsku za luxus, lidé hodně využívají hromadnou dopravu, nebo jezdí na kole, případně chodí pěšky. Obecně tak mají více pohybu. Navíc zaměstnanci spousty tamních koncernů většinou pracují ve stoje.

6) Vaření

Japonci vaří z čerstvých surovin. Na velké smažení je příliš neužije. Vaří spíše na páře, grilují, restují. Jedí hodně čerstvé nebo kvašené nakládané zeleniny, což je prospěšné pro zažívací ústrojí. Kvašená zelenina totiž obsahuje pro střevní mikroflóru prospěšné bakterie, které podporují imunitní systém.

Co říkáte na životní styl Japonců?

Zdroj: TheSun

Diskuze Vstoupit do diskuze
60 lidí právě čte
Zobrazit další články