Meloun je oblíbenou pochoutkou hlavně v létě. Jeho problémem ale je, že díky jeho slupce nejsme při výběru schopni poznat, jak vypadá uvnitř.
Nebojte se na něj zaklepat
Pokud meloun otočíme vzhůru nohama, měli bychom na jeho spodní straně narazit na žlutou skvrnu. Ta označuje místo, na kterém během svého růstu ležel. Pokud je skvrna viditelná a velká, meloun byl na zemi dostatečně dlouhou dobu a měl tedy šanci dozrát. Díky tomu máme jistotu, že v ruce držíme kus, který bude opravdu sladký. Jestliže je skvrna spíše bílá, je lepší sáhnout po jiném kusu. Melouny totiž po sklizni již ve svém zrání dále nepokračují, tento kousek nám tedy nebude tolik chutnat.
O zralosti nás přesvědčí také zvuk, který plod vydá ve chvíli, kdy na něj poklepeme. Zvuk zralého melounu je hluboký, lehce připomínající tenor. Dutý zvuk naznačuje naopak jeho přezrálost, ani na takovém melounu si moc nepochutnáme. Zralý meloun také poznáme podle jeho slupky. Ta je tlustá a pokud na ni zatlačíme, nepodaří se nám ji promáčknout. Jestliže se na melounu vyskytuje suchý, žlutý stonek, máme jistotu, že je zralý a nebyl sklizen příliš brzy.