Jak v obchodě vždy vybrat slaďoučký a chutný meloun? Poklepání není jediný trik, jak se ujistit o zralosti

Nevíte, jak vybrat zralý vodní meloun. Vyberete vždy málo sladký a málo šťavnatý. A ani podle klepání to nepoznáte. Pak je tento článek pro vás. Je tu 5 snadných tipů a triků, jak vybrat ten perfektní melounu.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Nejspíš všichni, když kupujeme meloun, chceme vybrat ten nejlepší a nejsladší kus. V obchodě je nepřeberné množství melounů, ale jaký je ten správný? Jaký vybrat? Většina lidí myslí, že poklepáním na něj zjistí, zda je to ten pravý. Ale to zdaleka není jediný způsob, jak se ujistit o zralosti. A i přestože jediné co vidíte, je vnější slupka, tak lze určit zralost dužiny. Takže tady 5 tipů a triků jak vybrat ten perfektní, nejsladší meloun.

1. Pořádně meloun prohlédněte ze všech sran

První, co byste při výběru melounu měli dělat, je kontrola toho, jak meloun vypadá. To jak meloun vypadá je velice podstatné. Záleží na tom, zda má nějaké promáčkliny, skvrny, na dotek měkké, nebo praskliny. Prostě jestli má nějaké vady. Vyberte tedy ten meloun, který není zvenčí poškozený. Neměl by mít žádné viditelné promáčkliny, měkká místa, plesnivé skvrny a praskliny.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Dále je dobré meloun zdvihnout a potěžkat. Měl by mít ke své velikosti i zhruba odpovídající váhu. To totiž značí to, že je v něm dostatek vody. Když má meloun v sobě dostatek vody, tak bude šťavnatý a zralý. Pokud na tohle nemáte ještě úplně odhad, porovnejte váhu vybraného melounu s váhou cca stejně velkého melounu. Ten, který je těžší, je zralejší a bude i sladší. Tento trik lze aplikovat u většiny druhů ovoce a zeleniny.

2. Zaměřte se také na jeho barvu

U melounu neplatí, čím zelenější, tím méně zralý, jako u většiny ovoce. Rozhodně to není tak snadné jako výběr dobré broskve nebo nektarinky, kde můžete poznat šťavnatost na dotek a pohled. Sladké melouny by také měly být světle žluté až světle citronové barvy, ne příliš zelené. Při nákupu melounu vodního zvolte ten s matně vypadajícím vzhledem. Lesklá vnějšek je indikátorem nezralosti, v tomto případě. Dokonale zralý meloun má tmavě zelenou barvu. Lesklý meloun je obvykle nedozrálý.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Zkontrolujte také plochu, na které meloun během růstu ležel. Měla by by být určitá část světlejší a více do žluta než zbytek melounu. Pokud je tato spodní strana bílá, nebo po ní na melounu nejsou žádné stopy, znamená to, že byl sklizen příliš brzy a nebude dostatečně zralý. Čím je tato strana tmavší, tím zralejší meloun je! Akorát zralý vodní melounu by jí měl mít v krémově žluté barvě.

3. Na velikosti a tvaru záleží

Velikost, jak již bylo řečeno, by měla odpovídat váze. Při výběru hledejte rovnoměrný tvar, protáhlou kouli. Ať je pevný, symetrický, nepotlučený a bez trhlin a rýh. Pokud má meloun boule nebo vypoukliny, může to znamenat, že během růstu byl vystaven nadměrnému působení slunce nebo vody. Což může mít za následek vysušení nebo rozmělnění dužiny. A takový meloun nechceme. Chceme sladký a šťavnatý.

4. Zaklepejte na něj

Zkoušeli jste někdy test klepání při nákupu melounu? Je to docela jednoduché, když se to člověk naučí. Takže skvělý trik pro milovníky vodních melounů. Poklepáte silně na meloun klouby prstů a pak budete poslouchat, jaký zvuk bude vydávat. Zralý meloun vydá plný zvuk, spíše jako tenor než bas. Dutý nebo až příliš hluboký zvuk značí nezralý meloun. Pokud tedy uslyšíte plný zvuk, pak meloun prošel testem.

iZdroj fotografie: Depositphotos

5. Nakonec i k němu přivoňte

Posledním trikem je přivonění. Přesně tak sladká vůně dužiny by měla být cítit i přes tuhou vnější slupku. Stačí zatlačit prsty na kulatou část, kde byla připojena réva. Mělo by to místo být mírně měkké. U vodních melounů bude vůně mírně nasládlá a svěží, jestli jsou už zralé. A u sladkých melounů poznáme zralost nejlépe podle intenzivní, sladké vůně, která bude hodně silná.

Zdroj: The Kitchn

Diskuze Vstoupit do diskuze
110 lidí právě čte
Zobrazit další články