Milujete smoothie nebo krémové polévky? A také vás poté nebaví pokaždé pracně čistit mixér? Tento trik vám podstatně zjednoduší život.
Je to až geniálně jednoduché a sami se divíme, že na to už někdo nepřišel dřív. Mixéry tvoří nepostradatelnou součást našich kuchyní, a to zvláště ve chvíli, kdy se zajímáme o zdravou stravu. Rychle a především dohladka zpracují jakékoliv ovoce a zeleninu, ty lepší a výkonnější modely si pak poradí i s ledovou tříští. Jak na to, aby bylo čištění mixéru stejně snadné, jako jeho používání?
Stačit vám bude trocha prostředku na nádobí
Mixéry milujeme především kvůli tomu, jak snadno se používají. Stačí jen vhodit dovnitř potřebné suroviny a zapnout. Samozřejmě předtím musíme i dobře zaklapnout víčko, protože jinak je okamžitě zaděláno na pohromu (a řada humorných videí na internetu tomu dává za pravdu). Stačí tedy jen zapnout, pár minut počkat a vychutnat si hotový pokrm. Jen zřídkakdy je mixovaná směs tak hustá, že vyžaduje dopomoc stěrkou.
Ovšem jakmile mixér zbavíme jeho lahodného obsahu, přijde na řadu další důležitá otázka – jak ho vyčistit? Jen obyčejný proplach totiž nestačí ani zdaleka. Tím nanejvýš na chvíli vylepšíme jeho vzhled, ovšem zapomenuté bakterie pod sekáčky nebo v dalších nerovnostech mixéru nám brzy připraví nepříjemné překvapení. Jak si s ním tedy poradit? Je to opravdu jednoduché a stačí si vzít k ruce prostředek na nádobí.
Jen zapněte a nechte ho, aby se vyčistil sám
Zapomeňte na nekomfortní čištění hadříkem, při kterém strkáte ruku až k nebezpečným ostřím nožů (byť lepší modely mixérů vám umožní je pohodlně vyjmout). Místo toho mixér naplňte asi z jedné třetiny vodou. Studená obvykle stačí, ale pokud bylo v mixéru něco mastného (třeba váš oblíbený bullet proof, gazpacho s olivovým olejem apod.), pak si vezměte na pomoc vodu o něco teplejší.
Nakonec přidejte dvě lžičky prostředku na nádobí, mixér dobře uzavřete a znovu pusťte funkci mixování. Pozorujte, jak špína ze stěn i dna mizí. Jakmile bude hotovo, vypněte ho a dobře propláchněte čistou vodou. Bude zase jako nový, zaručeně bez bakterií a dalších patogenů. O své zdraví se tak nemusíte bát. Navíc je vše otázkou několika vteřin, takže odteď budete mixér používat s mnohem větší chutí.
Na staré skvrny platí citronová šťáva
Stalo se vám, že jste se k čištění mixéru jednoduše neodhodlali včas a on se vám osvědčil nevzhlednými skvrnami kupříkladu od kari nebo sojové omáčky, které zkrátka nejdou za žádnou cenu dolů? Vyzrajte na ně citronovou šťávou. Nalijte do mixéru vodu a vymačkejte do ní polovinu citronu. Nechte hodinu (nebo přes noc) odpočívat. Poté ji odeberte do objemu jedné třetiny a opět mixujte, zbytek dočistěte houbičkou.