Otevřít konzervu pomocí běžného otvíráku, to dnes zvládne každý. Co ale dělat v případě, že daný otvírák nemáte k dispozici? Zkuste několik unikátních metod.
Metoda nože
Pokud se potřebujete dostat do konzervy trochu rychleji a nebojíte se, že se pořežete, můžete zkusit plechovku otevřít nožem. Pokud máte kapesní nůž nebo malý odřezávací nůž, můžete plechovku jednoduše postavit na pevný povrch a zkusit ji propíchnout špičkou nože. Stále propichujte otvory rovnoměrně kolem okraje plechovky a víko se nakonec odlepí. Je to mnohem rychlejší způsob, jak se dostat dovnitř, ale vždy myslete na své zdraví a bezpečí.
Pokud však máte velký kuchařský nůž, je tato metoda ještě jednodušší a trochu bezpečnější. Pevně uchopte rukojeť a zadní roh čepele zatlačte dolů a víčko plechovky propíchněte šikmým zasunutím. Tento postup opakujte kolem okraje konzervy, dokud dostatečně neoslabíte víko, abyste ji mohli otevřít.
Metoda drsného povrchu
Tuto metodu si uchovejte pro okamžik, kdy se ocitnete bez nástrojů. Vše, co potřebujete, je velká skála nebo kus betonu a měkký hadřík na čištění horní části víka.
Proces je snadný. Najděte drsný povrch a obruste horní hřeben konzervy dolů, dokud se neporuší pečeť. Otřete kovové hobliny, otevřete víko a uvařte nebo snězte obsah, ke kterému jste se tak toužili dostat. A je to! Tento postup se používal v dobách, kdy otvíráky ještě nebyly nebo nebyly tak dostupné, jako dnes.