Otevřít konzervu pomocí běžného otvíráku, to dnes zvládne každý. Co ale dělat v případě, že daný otvírák nemáte k dispozici? Zkuste několik unikátních metod.
Už se vám někdy stalo, že jste potřebovali otevřít konzervu a měli jste po ruce otvírák? Představte si, že kempujete, jste uprostřed přípravy receptu na tuňáka a máte všechny ostatní ingredience již připravené. Jdete otevřít konzervu s tuňákem a zjistíte, že s sebou nemáte žádný otvírák. Co dělat? Mohli byste se vzdát, zaměřit svou pozornost na osvěžující letní koktejl a rozhodnout se pro vegetariánské jídlo. Anebo můžete využít jeden ze šikovných tipů a do konzervy se snadno dostat. Situací, kdy se toto může stát je ovšem více.
- Kempování (glamping)
- Nastěhování do nového bytu
- Někteří lidé otvírák jednoduše nemají, protože příliš nekupují potraviny v konzervách
Není to tak složité, jak to vypadá
Díky videu od YouTubera Mr. Hacker zjistíte, že otevření plechovky bez otvíráku na konzervy není zdaleka nemožné. Je důležité si pamatovat, že víko konzervy je ve skutečnosti velmi tenký kovový kus zvlněný na povrchu. Většina nádobí, jako jsou nože, lžíce a vidličky, jsou silnější a k propíchnutí povrchu stačí trochu silnější předmět. Použít proto můžete k otevření metodu:
- lžíce,
- nože,
- drsného povrchu.
Mr. Hacker začíná tím, že ukazuje řadu různých způsobů, jak proříznout horní část konzervy pomocí různých nožů a dokonce i sekery. I když může být vaše první myšlenka stejná a chcete použít něco ostrého, doporučujeme vám to nedělat. V tomto případě je velice snadné, aby nůž nebo sekera sklouzli, a omylem vás pořezali. Poslední věc, kterou chcete, je skončit v nemocnici kvůli přípravě večeře.
Metoda lžíce
Pokud máte trochu času a lžíci, zkuste tuto metodu. Uchopte misku robustní lžíce do dlaně, takže spodní část trochu kouká pod malíčkem a vašimi čtyřmi prsty pevně uchopte misku. Váš malíček by měl sedět uvnitř křivky lžíce pro stabilizaci a snazší kontrolu nad nástrojem. Díky tomu si během otevírání neublížíte. Silným tlakem, důkladně prodírejte dno lžíce tam a zpět podél zvlněného okraje konzervy, dokud ho neprorazíte.
Pokračujte v tření, až kov ztenčí, a nakonec vytvoříte díru. Poté zatlačte lžíci do otvoru. Tím vypáčíte okraj lžíce nahoru kolem okraje plechovky a poté pomalu odlomte horní část. Pokračujte v práci v otvoru po obvodu konzervy, dokud nevytvoříte dostatečně velký výřez, aby se víko vypáčilo úplně. Pokud nemáte lžíci, měla by tato metoda fungovat také pomocí šroubováku. Můžete také zkusit propíchnout víku špičkou vidličky. Počítejte ale s tím, že to vidličku může zničit. Existují však ještě dva jednodušší způsoby, které opravdu stojí za to! Podívejte se sami na video.
Metoda nože
Pokud se potřebujete dostat do konzervy trochu rychleji a nebojíte se, že se pořežete, můžete zkusit plechovku otevřít nožem. Pokud máte kapesní nůž nebo malý odřezávací nůž, můžete plechovku jednoduše postavit na pevný povrch a zkusit ji propíchnout špičkou nože. Stále propichujte otvory rovnoměrně kolem okraje plechovky a víko se nakonec odlepí. Je to mnohem rychlejší způsob, jak se dostat dovnitř, ale vždy myslete na své zdraví a bezpečí.
Pokud však máte velký kuchařský nůž, je tato metoda ještě jednodušší a trochu bezpečnější. Pevně uchopte rukojeť a zadní roh čepele zatlačte dolů a víčko plechovky propíchněte šikmým zasunutím. Tento postup opakujte kolem okraje konzervy, dokud dostatečně neoslabíte víko, abyste ji mohli otevřít.
Metoda drsného povrchu
Tuto metodu si uchovejte pro okamžik, kdy se ocitnete bez nástrojů. Vše, co potřebujete, je velká skála nebo kus betonu a měkký hadřík na čištění horní části víka.
Proces je snadný. Najděte drsný povrch a obruste horní hřeben konzervy dolů, dokud se neporuší pečeť. Otřete kovové hobliny, otevřete víko a uvařte nebo snězte obsah, ke kterému jste se tak toužili dostat. A je to! Tento postup se používal v dobách, kdy otvíráky ještě nebyly nebo nebyly tak dostupné, jako dnes.