Jak správně využít čtvrtou struhadla. Na očistění ryb, nebo na česnek. No tohle možná raději ne. Zkuste na něm ale udělat dětskou přesnídávku nebo nastrouhat citronovou kůru.
Dokonce i přestože je struhadlo jedním z nejpoužívanějších nástrojů v kuchyni, tak spousta lidí neví, na co se všechny jeho strany použít. Struhadla jsou naprosto základním vybavením domácnosti. Usnadňuje a urychluje zpracování různých potravin. A nejspíše všichni si potřebujeme při vaření či pečení něco nastrouhat ať už hodně najemno nebo nahrubo. Ale víte jak správně používat všechny strany? A co ta poslední ostrá a vystouplá?
Používáte tuto poslední stranu špatně?
Lidé často tuto stranu používají například na drcení česneku, pokud nemají po ruce vhodný lis na česnek. Ale tento způsob využití čtvrté strany struhadla není tak úplně správný. Navíc jsou stroužky česneku poměrně malé a při strouhání na této ostré straně dojde lehce ke zranění. Mohli by jste místo česneku ostrouhat své prsty. Kromě toho dostávat zbytky česneku ze všech otvorů a záhybů je dost otravné.
Někteří používají tuto stranu k čistění ryb od šupin, zejména těch, jejichž šupiny jsou příliš malé na odstraňování po jedné. Tak je tomu u okounu nebo i štik. Ale ani tento způsob není ten pravý. Protože existují mnohem jednodušší a efektivnější nástroje a struhadlo je v tomto případě dosti nepohodlný nástroj. Tudíž tato strana není ani takhle použita správně.
Na co je tedy doopravdy?
Ve skutečnosti to vůbec není tak záludné, jak se zdá. Je to vlastně úplně prosté. Tato strana struhadla byla před několika desítkami let nesmírně důležitá. A aktivně ho používaly naše matky a babičky. S jeho pomocí ženy totiž připravovaly ovocné a zeleninové přesnídávky pro děti. Mixéry tehdy neexistovaly, lidi o takových zařízeních neměla dříve nejmenší ponětí. A v hotové podobě bylo nakupování dětské výživy problematické. Proto se to všechno dělalo doma z čerstvých produktů. A tato ostrá strana struhadla jim posloužila stejně dobře, jako nám dnes slouží mixér.
V dnešní době se tato strana struhadla už nepoužívá tak často, ale stále může být občas užitečná. Můžete ji využít třeba na brambory při vytváření bramboráků. Nebo na nastrouhání citronové kůry či na ořechy, strouhanku a skořici. Struhadlo můžete pak snadno vyčistit pomocí běžného zubního kartáčku.