Pokud nemáme po ruce otvírák na konzervy, je třeba improvizovat. Jednou z jednoduchých metod, jak se k obsahu plechovky dostat, je použití obyčejné lžíce. I tou se dá plechovka otevřít.
Potraviny v konzervách nemusí být jen ty nezdravé – vždyť kolik druhů ovoce a zeleniny se nachází v konzervované podobě. A otvírák na konzervy nemusí být vždycky po ruce. Jedná se například o situace, kdy vyrazíme na dovolenou a vezmeme si s sebou konzervy, které si na místě chceme ohřát. Už ale zapomeneme přibalit otvírák na konzervy – kdo by na něj v tom zmatku balení myslel! Můžete doufat, že otvírák obstaráte od jiných ubytovaných, nebo si zapamatujte tento trik.
Otvíráků je spousta
Asi každý z nás má svůj oblíbený typ otvíráku na konzervy. Některé jsou opatřeny vývrtkou, jiné obsahují různé vychytávky, abychom se při otvírání konzervy namáhali co nejméně. Je užitečné mít otvírák s sebou, nikdy nevíte, kdy se vám bude hodit. A ačkoli už je spousta konzerv opatřena samootvíracím mechanismem, nemusí tomu tak být vždycky. Stále ještě spousta výrobců (zejména těch levnějších) prodává konzervy, do kterých není tak jednoduché se dostat.
Otvírák na konzervy není v dosahu
Skutečně je možné otevřít plechovku lžící? V čem spočívá toto kouzlo? Za starých časů tento trik museli znát všichni – zejména vojáci v armádě se ho museli naučit. V dnešní době už jsme na tento trik bohužel pozapomněli. Nicméně v tomto článku vám ho osvěžíme.
Postačí malá lžička
Lžíce nebo lžička – je to jedno. Ať už máte jakkoli velkou lžíci, můžete ji použít k otevření konzervy. Uchopte lžíci tak, abyste ji drželi opravdu pevně v dlani. Z vaší dlaně tak bude na straně palce čouhat držadlo lžíce a ze spodní hrany dlaně pak čouhá ta část lžíce, kterou obvykle dáváme do úst. Právě touto částí přejíždíme na horní části konzervy (v místě, kde chceme konzervu otevřít) dopředu a dozadu. Vyvíjíme stále větší tlak. Rýha v konzervě se bude postupně prohlubovat, až se objeví drobná díra. Tu pak rozšíříte – až konzervu nakonec zcela otevřete.