Těsto na chleba lze vylepšit s přidáním pár přísad. Díky tomu nám zůstane delší dobu vláčné a čerstvé.
Není nic lepšího a chutnějšího, než si ráno k snídani dopřát čerstvý a křupavý chléb. Pokud si jej zakoupíme v obchodě, často nás čeká zklamání, protože druhý den již není dobrý. A kupovat každý den nový se nikomu z nás nechce. Mnohem jednodušším řešením, i když se to tak nemusí na první pohled zdát, je upéct si chleba vlastní. Díky jednoduchému triku vydrží dlouho čerstvý a chutný.
Vylepšení klasického receptu
Recept na chléb není nijak složitý a potřebujeme na něj jen pár základních ingrediencí. Upečeme ho z půl kilogramu mouky na chleba, 1 dekagramu droždí a 3 decilitrů vody. Ingredience stačí jednoduše promíchat, přikrýt fólií a dát na teplé místo kynout. Ideální je nechat těsto pracovat celou noc a ráno ho umístit do trouby a připravit čerstvý chléb. Tento postup nám zajistí, že si chleba budeme moci vychutnat ke snídani ještě teplý.
Pokud nám takto připraveného chleba doma kus zbyde, není dobré jej vyhazovat. Naopak, díky němu si totiž připravíme chléb nový, který vydrží čerstvý a křupavý delší dobu. V hluboké míse si připravíme podobnou směs jako byla potřeba na chleba první, vylepšíme ji ale o pár potřebných ingrediencí. Nejprve smícháme půl kilogramu mouky na chleba a 1 dekagram droždí. Přidáme také 3 decilitry vody.
Jednoduchým způsobem ze starého chleba upečeme nový
Jakmile máme směs dostatečně promíchanou a suroviny spojené, přidáme do mísy 3 lžíce rostlinného oleje, 2 lžičky soli a 25 dekagramů chleba starého. Těsto pečlivě zpracujeme, aby jeho konzistence byla hladká a bez hrudek. Pokud se nám se starým chlebem špatně pracuje, nebo je již tvrdý, je dobré ho před použitím namočit na pár minut do vody, kterou je ale následně potřeba z něj vymačkat. Z chleba se pak stane lepkavá hmota, kterou do těsta jednoduše zapracujeme.
Takto připravené těsto necháme 30 minut kynout, následně promícháme a dopřejeme mu ještě dalších 15 minut. Není potřeba ho nechat pracovat přes noc. Po potřebné době na kynutí si připravíme formu, do které dáme pečící papír a následně i připravené těsto. To pečeme po dobu hodiny a čtvrt, v troubě předehřáté na 230 stupňů. Horní část chleba je dobré trochu nakrájet, aby se teplo dostalo i dovnitř. Pokud ho ještě potřeme vodou, kůrka bude nejen zářivá, ale i křupavá.