Výběr toho nejšťavnatějšího melounu v celém obchodě pomocí léta fungující finty. Jackpot vás nemine, bude slaďoučký jako med

Meloun je oblíbenou pochoutkou hlavně v létě. Jeho problémem ale je, že díky jeho slupce nejsme při výběru schopni poznat, jak vypadá uvnitř.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Jedná se o nízkokalorickou dobrotu, která je plná vody. Právě to dělá z melounu to pravé letní osvěžení. Pokud konzumujeme zralý meloun, dodá našemu tělu velké množství potřebných antioxidantů, které mají na naše tělo mnohdy až neuvěřitelně blahodárné účinky. Jeho konzumace nás může ochránit před srdečními chorobami, cukrovkou a dokonce i některými druhy rakoviny. 

Zralost melounu poznáme podle dužiny

Problémem ale je, že jeho zralost se určuje podle barvy nebo chuti dužiny. To je možné poznat až po jeho zakoupené a rozkrojení. Existují ale i zaručené triky, díky kterým si z velkého množství melounů dokážeme vybrat ten nejlahodnějším. Jedním z ukazatelů je jeho tvar. Ať už si vybereme meloun kulaté nebo podlouhlé barvy, je zapotřebí, aby byl symetrický. Meloun, který má nepravidelné hrboly, promáčknutí nebo dokonce viditelné řezy, není tou vhodnou volbou. 

iZdroj fotografie: Pexels

Nesouměrnost tvaru totiž naznačuje, že v melounu není správné rozložení vody nebo nebyl dostatečně opylován. Řezy nás mohou upozorňovat na přítomnost hmyzu, nebo dokonce plísní. Pomoci v rozhodování nám může také jeho váha. Zralý meloun totiž bude těžší a to díky tomu, že obsahuje velké množství vody. Není proto dobré při výběru hledat ten, který je nejlehčí. Naopak. 

Nebojte se na něj zaklepat 

Pokud meloun otočíme vzhůru nohama, měli bychom na jeho spodní straně narazit na žlutou skvrnu. Ta označuje místo, na kterém během svého růstu ležel. Pokud je skvrna viditelná a velká, meloun byl na zemi dostatečně dlouhou dobu a měl tedy šanci dozrát. Díky tomu máme jistotu, že v ruce držíme kus, který bude opravdu sladký. Jestliže je skvrna spíše bílá, je lepší sáhnout po jiném kusu. Melouny totiž po sklizni již ve svém zrání dále nepokračují, tento kousek nám tedy nebude tolik chutnat. 

iZdroj fotografie: Pexels

O zralosti nás přesvědčí také zvuk, který plod vydá ve chvíli, kdy na něj poklepeme. Zvuk zralého melounu je hluboký, lehce připomínající tenor. Dutý zvuk naznačuje naopak jeho přezrálost, ani na takovém melounu si moc nepochutnáme. Zralý meloun také poznáme podle jeho slupky. Ta je tlustá a pokud na ni zatlačíme, nepodaří se nám ji promáčknout. Jestliže se na melounu vyskytuje suchý, žlutý stonek, máme jistotu, že je zralý a nebyl sklizen příliš brzy. 

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
68 lidí právě čte
Zobrazit další články