Nemocniční sestry se svěřily, co říkají lidé těsně před smrtí

Zdravotní sestry mají velmi těžké a náročné povolání. Právě díky nim můžeme vědět i to, co jim lidé chvíli před svou smrtí říkají. A jsou to zajímavé informace

i Zdroj obrázku: Pixabay.com
                   

Bylo již provedeno několik studií, které zjišťovaly, co umírající říkají těsně před tím, než zemřou. Nedávné studie z Royal Stoke Univerzity Hospital ukazují, že jsou lidé různorodí.

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Zdravotním sestrám říkají lidí mnoho věcí

Někteří chtějí vidět blízké, jiným stačí čaj 

Podle studie si někteří pacienti stěžují na to, že byl jejich život vlastně velmi krátký a nestihli si užít všechno, co chtěli. Jiní chtějí jen naposledy vidět a mluvit se svými nejbližšími a jiným stačí jen šálek čaje. Poslední touhy a přání jsou na každém jednotlivci. 

iZdroj fotografie: Pixabay
Nemocniční sestry se svěřily, co říkají lidé těsně před smrtí

Sestra Angela Beeson uvedla, že byla u toho, když jeden pár, který měl špatný zdravotní stav, chtěl, aby se spojily jejich postele a celou dobu se pak drželi za ruku a zpívali. Zemřeli oba o 10 dní společně. 

Zdravotní sestry od umírajících slyší věci, které nechtějí 

Podle výzkumu univerzity se přišlo na to, že čím blíže jsou lidé smrti, tím jsou pozitivnější.

Než člověk odejde na onen svět, je v něm mnohem méně negativních emocí, snaží se myslet jen na ty dobré věci, které se mu v životě staly. 

Předpokladem vědců je, že umírání je osamělá věc, ale pokud mají umírající vedle sebe jiného člověka, jejich poslední slova jsou plná pozitivity a laskavosti. Lidé pak mají smrt o něco lehčí, pokud si svoje poslední hodiny užijí. 

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Sestry dávají i psychickou pomoc

Ke smíření může pomoci rodina nebo náboženství 

Každý má ze smrti strach. Je to ale mnohem šťastnější věc, než si kdo myslí. K takovému závěru dospěl výzkum. Existuje dobrá a bezbolestná smrt. Lidé by o smrti měli mluvit otevřeně a nebát se jí.

iZdroj fotografie: Pixabay.com
Zdravotní sestry od umírajících slyší věci, které nechtějí 

V tomto ohledu může pomoci náboženství nebo rodina, která o tomto tématu bude mluvit. Je dokázáno, že vědomí člověka funguje i poté, co se zastaví všechny tělesné funkce. Je to dané tím, že mozkové buňky jsou naživu ještě několik hodin po zástavě srdce.

iZdroj fotografie: Pixabay.com
Ke smíření může pomoci rodina nebo náboženství 

To vypověděl vedoucí jednotky intenzivní péče na klinice v New Yorku Dr. Sam Parnia. Ten byl několikrát v kontaktu s lidmi, kteří prožili klinickou smrt. I po srdeční zástavě pacienti přesně vypověděli, co se kolem nich dělo, když byli mrtví.

Diskuze Vstoupit do diskuze
75 lidí právě čte
Zobrazit další články