Dezinfekce kuchyňského prkénka bez námahy. Sůl s citronem odstraní bakterie i nepříjemný zápach

Asi každý z vás se už setkal s pachem, který ulpíval na předmětech, nebo v místnostech samých. Existuje pár běžně dostupných ingrediencí, které vám od zápachu pomohou.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Ocet, citron, sůl, jedlá soda, kávová zrna, voda a případně vonná koření a čerstvý vzduch. To vše v určitých postupech a poměrech lze použít na téměř jakýkoli typ zápachu, který se v domácnostech objeví. Někdy pomůžou hned napoprvé, jindy je třeba postup několikrát opakovat a obrnit se trpělivostí. Vždy se ale vyplatí neotálet a problém řešit hned, jak ho zaregistrujete.

Kuchyňské prkénko

Trápí vás pach rybiny, cibule, nebo česneku, který ulpěl na vašem kuchyňském prkénku? Ovoce, které na něm nakrájíte je nelibě cítit? Řešení je velmi jednoduché. Mírně navlhčené prkénko rovnoměrně posypte několika lžícemi kuchyňské soli a nechte ji asi deset minut působit. Poté ji opláchněte. Na závěr ještě můžete prkénko potřít polovinou citronu, který slouží i jako desinfekce. Po několika málo minutách působení prkénko umyjte a zápach bude pryč.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Odpady

Je velmi nepříjemné, když se z odpadů line hnilobný zápach, který si nezadá ani se suchou toaletou. Než budete volat instalatera, zkuste tento jednoduchý postup. Než půjdete spát, nalijte do každého z páchnoucích odpadů litr až dva vinného octa. Odpad uzavřete zátkou a nechte ocet přes noc působit. Má silné odmašťující účinky díky kterým rozpustí tuk, který je nejčastěji příčinou zápachu. Ráno každý z odpadů propláchněte větším množstvím vroucí vody.

Pach přepáleného tuku

Kdo by si rád občas nepochutnal na smaženém řízku. Pak ale někdy nastává problém. Zápach, který se z kuchyně nenápadně šíří do celého obydlí. Kromě uzavření kuchyně, důkladného větrání a důsledného používání tuků s vyšším bodem zakouření, se můžete zbytkového zápachu zbavit i tímto způsobem. Do kastrůlku s trochou vroucí vody vhodíte skořici, hřebíček, badyán a kousek citronové kůry. Chvilku směs povaříte a pak necháte zvolna vychladnout.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Pach lidské moči

Zřejmě všechny maminky, zejména malých chlapců, řeší nepříjemný zápach lidské moči, který je na toaletě cítit. Tip ze zahraničí, který si ale už dobývá místo i na českých stránkách, říká, že pomůže pěna na holení. Obsahuje totiž látky, které dokáží rozložit močovinu a tím zlikvidovat i zápach. Postačí postižená místa ošetřit vrstvičkou pěny a nechat asi čtvrt hodiny působit. Pak jednoduše setřít a vzápětí se můžete radovat z úspěchu.

Zdroj: Wonder How To, My Move, Almanac

Diskuze Vstoupit do diskuze
126 lidí právě čte
Zobrazit další články