Češi zapalují svíčky za zpěvačku, jejíž nejslavnější hit jsme všichni milovali

Do hudebního nebe odešla legendární umělkyně, jejíž tvorbu zbožňují fanoušci na celém světě. Podle prohlášení rodiny zemřela pokojně ve svém domě přirozenou smrtí.

Svíčka i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Hudební svět se zahalil do smutku. Na věčnost odešla popová ikona Caterina Valente. Zpěvačka a herečka s italsko-francouzskými kořeny pokojně skonala ve věku 93 let obklopená blízkými ve svém domě ve švýcarském Luganu. „Rádi bychom poděkovali za laskavou a láskyplnou podporu v této těžké době. Vaše projevy účasti a podpora se nás hluboce dotkly,“ uvedli synové umělkyně Eric van Aro a Alexander Budd v prohlášení na Facebooku.

Publikum zbožňovalo její hity

Legendární zpěvačka, které zejména německy mluvící publikum přezdívalo La Grande Caterina, zemřela podle serveru KronenZeitung přirozenou smrtí. Přesná příčina ale nebyla zveřejněna. Pozůstalí rovněž informovali fanoušky o tom, že na přání zesnulé se pohřeb uskuteční v přísném soukromí. Žádné jiné obřady pro veřejnost ani zádušní mše se konat nebudou.

CATERINA VALENTE / 14.01.1931 – 09.09.2024 Caterina Valente, cantante, chitarrista, ballerina italo/francese nominata…

Zveřejnil(a) Caterina Valente dne Středa 11. září 2024

Zesnulá zpěvačka, hudebnice a herečka se narodila v roce 1931 v Paříži italským rodičům. Vzhledem k tomu, že její rodina se pohybovala v umělecké branži po celé generace, na pódiu se poprvé objevila už jako pětileté dítě. Zlom v její kariéře přišel v padesátých letech, kdy nazpívala celosvětově známé hity All Paris Dreams of Love, Bongo Cha Cha Cha nebo Tschau, Tschau, Bambina.

Mikrofon na podiu v detailu

Hudební svět přišel o další legendu. Zemřela zpěvačka, jejíž taneční píseň bořila diskotéky

Úspěch slavila i na filmovém plátně

Její hvězda stoupala, a tak nebylo divu, že začala vystupovat s hudebními velikány té doby, jako byl třeba Dean Martin, Bing Crosby nebo Chat Baker. Proslavila se ale také jako filmová herečka. Debutovala v roce 1954 malou rolí a pak se začaly hrnout nabídky na role hlavní. Zazářila například v kasovních trhácích Liebe, Tanz und 1000 Schlager po boku Petera Alexandera nebo Casino de Paris, kde si zahrála s Vittoriem de Sicou a přítelem z dětství Gilbertem Bécaudem.

Pohřební svíčka a květina

Česko truchlí nad ztrátou legendárního zpěváka. Jeho písničky v mládí miloval každý z nás

Za svou bohatou kariéru nazpívala přes 1500 písní od popu přes šanson, bossa novu až po swing ve třinácti jazycích, napsal web Bild. V roce 1959 byla zesnulá umělkyně dokonce nominována na cenu Grammy. V roce 2002 obdržela za celoživotní dílo cenu Echo. Tři roky poté přestala vystupovat a stáhla se do soukromí. Zůstala ale velmi aktivní na sociálních sítích.

Co si myslíte o odchodu další hudební legendy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
54 lidí právě čte
Zobrazit další články