Katastrofální vedra a potopená města – tohle nás čeká, pokud teplota stoupne o 3 °C

Přední odborníci na životní prostředí se shodují, že svět je na pokraji klimatické propasti. Globální oteplování nejspíš překročí mezinárodně dohodnuté limity.

lesní požár i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Extrémní rozmary počasí, kterým svět čelí v posledních letech, jsou hrozivé. Zemětřesení, hurikány, bouře, vedra, záplavy i sucho si vyžádaly tisíce životů. Globální oteplování navzdory mezinárodním úmluvám o snížení emisí skleníkových plynů rychle pokračuje a klimatologové varují, že bude hůř. Podle nich je svět nebezpečně blízko bodům zvratu, které by mohly vést k děsivým nevratným dopadům.

Země se stává nebezpečnějším místem

Oteplování planety nebezpečně pokračuje a pravděpodobně prolomí mezinárodně dohodnutý limit zvýšení průměrné globální teploty o 1,5 °C oproti dobám před průmyslovou revolucí. Země se stává teplejší a nebezpečnější pro všechny a všude. Miliardy lidí čelí epidemii extrémních veder a chřadnou pod stále smrtelnějšími vlnami veder, kdy teploty na celém světě překračují 50 °C. A to je na půli cesty k varu,“ cituje generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese web WMO.

Odborníci na životní prostředí jsou skeptičtí k tomu, že se podaří limit dodržet. Pouhých 6 procent z nich se podle deníku TheGuardian domnívá, že by se to mohlo podařit. Vyžadovalo by to však velmi rychlá a radikální opatření k zastavení rostoucích emisí ze spalování fosilních paliv. Někteří experti tvrdí, že hranice 1,5 °C není dogma. „Změna klimatu se nestane náhle nebezpečnou při teplotě 1,5 °C, ta už nebezpečná je. A nebude to konec, ani pokud překročíme 2 °C, což se může stát,“ řekl listu Peter Cox z Exeterské univerzity ve Velké Británii.

Muž u bazénu

Evropu čekají hrozné časy: Odborníci varují před extrémním počasím, které tyto země ještě nezažily

Pobřežní města by zmizela pod hladinou

Experti na životní prostředí nastínili deníku také důsledky, pokud se jednotlivé teplotní prahy překročí. Při prolomení 1,5 °C se zintenzivní vlny veder a bouře, odumřou tropické korály a může dojít ke kolapsu ledovců a jejich tání, věčně zmrzlé půdy. Při 2 °C by se 100 až 200krát zvýšila pravděpodobnost, že dojde k brutální vlně veder, a zároveň by byl dvakrát větší rozsah povodňových škod.

iZdroj fotografie: Gabriel Trujillo / Creative Commons / CC BY-NC-SA
Žena se chladí vějířem

Odborníci varují: Přijde něco mnohem horšího, než jsou vedra. Extrémní teploty jsou jen začátek

Při teplotě 2,7 °C by dvě miliardy lidí žily v nepříznivých klimatických podmínkách, které by se zcela lišily od těch, jimž se lidská civilizace přizpůsobila za posledních 10 000 let. Při 3 °C by byla zatopena pobřežní města jako Šanghaj, Rio de Janeiro, Miami nebo Haag. Pokud se prolomí hranice 3 °C, pocítí celá planeta šokující důsledky. Bude nedostatek potravin a vody, což dramaticky vyšponuje jejich cenu, a miliony lidí budou nuceny uprchnout ze své země.

Jak vnímáte důsledky globálního oteplování?

Diskuze Vstoupit do diskuze
76 lidí právě čte
Zobrazit další články