Hudební svět přišel o jednu ze svých největších osobností: Kolegové i fanoušci truchlí nad ztrátou talentovaného muzikanta

Muzikant, který mistrně ovládal hru na jednadvacetistrunnou koru, poprvé veřejně vystoupil už v dětství. Uměl propojit tradici s moderními hudebními trendy.

Hořící svíčky ve tmě i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Umělecký svět se zahalil do smutku. Ve věku 58 let zesnul malijský hudebník Toumani Diabaté, který bravurně hrál na koru. Jednadvacetistrunná loutna, která patří k symbolům Afriky, v jeho rukou zázračně ožívala. Uměl geniálně propojit zvuk tradičního nástroje s moderními hudebními trendy. Podle rodiny zemřel po krátké nemoci na soukromé klinice v metropoli západoafrického Mali v Bamaku, napsal server TRTAfrika.

Zahrál si po boku islandské hvězdy Björk

Smutnou zprávu oznámila rodina. „Můj drahý tatínek navždy odešel,“ napsal na Facebooku zdrcený syn zesnulého hudebníka Sidiki Diabaté. Fanoušky i kolegy to velmi zasáhlo. Rodině na síti X kondoloval známý senegalský zpěvák Youssou N’Dour. „Hudební svět přišel o jednu ze svých největších osobností,“ uvedla malijská zpěvačka Oumou Sangaré na svém instagramovém profilu.

C’est Dieu qui donne la vie et qui donne la mort et c’est vers Lui que nous retournons. Mon confident, mon pilier, mon guide, mon meilleur ami, mon cher papa s’en est allé à jamais💔😭😭😭

Zveřejnil(a) Sidiki Diabaté dne Pátek 19. července 2024

Hudební nástroj typický pro africké země zná díky zesnulému muzikantovi publikum na celém světě. Podle webu Pitchfork na něj hrál třeba na albu Volta islandské zpěvačky Björk, s níž živě vystoupil na britském festivalu Glastonbury. O několik let později byl už Toumani Diabaté jednou z hlavních hvězd tohoto vyhlášeného hudebního svátku. Zahrál si také na festivalech Womad, Roskilde nebo Sziget.

Poprvé veřejně vystoupil ve 13 letech

Hře na koru se věnoval od dětství. Jeho otec i dědeček nástroj mistrně ovládali. Zesnulý hudebník byl prý ale samouk. „Naučil jsem se sám tak, že jsem poslouchal svého otce, dědečka a různé hudebníky. Hudba je pro mě dar od Alláha,“ cituje jeho někdejší vyjádření list TheGuardian. První veřejné vystoupení absolvoval se skupinou Koulikoro, když mu bylo třináct let. Podle deníku Toumani Diabaté také chodil o holi, protože prodělal dětskou obrnu.

V roce 2006 získal cenu Grammy za desku In the Heart of the Moon, již natočil s malijským hudebníkem Alim Farkou Tourém. Tradici hry na koru předal své sestřenici Soně Jobarteh, která se stala první světovou ženskou hvězdou ovládající tento nástroj. Zesnulý hudebník byl v roce 2008 jmenován velvyslancem dobré vůle OSN za svou práci upozorňující na HIV a AIDS. Podle listu po něm zůstaly dvě manželky, Fanta Sacko a Sira Diallo, a synové Fantou, Sidiki a Ballou.

Co říkáte na úmrtí afrického hudebníka?

Diskuze Vstoupit do diskuze
76 lidí právě čte
Zobrazit další články