Céline Dion o nemoci, se kterou bojuje už 17 let: Mívá záchvaty křečí, při kterých se jí lámou kosti

O svém zdravotním stavu ikona světové popmusic dlouho mlžila. S těžkým nevyléčitelným autoimunitním onemocněním přitom statečně bojuje už dlouhé roky.

Zpěvačka Céline Dion i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Život se vzácnou autoimunitní poruchou zvanou Stiff-Person Syndrome neboli syndrom ztuhlého člověka je děsivý. Dlouhých sedmnáct let s ní statečně bojuje světoznámá kanadská zpěvačka Céline Dion (56), která se kvůli své těžké nemoci musela vzdát koncertování. Nevyléčitelné onemocnění způsobuje svalovou ztuhlost a bolestivé křeče, které mohou při záchvatu lámat kosti. Projevuje se také zvýšenou citlivostí na světlo, zvuky a emočním stresem.

Kvůli nemoci zrušila koncerty i turné

Zpěvačka ověnčená spoustou prestižních hudebních cen dlouho o svém zdraví mlžila. Až poměrně nedávno se prostřednictvím emotivního videa na svém instagramovém profilu svěřila se slzami v očích fanouškům, že trpí disociativní poruchou hybnosti. Od té doby přestala koncertovat a zrušila naplánovaná turné. Do boje s vážnou a bolestivou poruchou napnula veškeré své odhodlání a síly. Nemoc ji ale extrémně vyčerpává.

Pro rodačku z kanadské provincie Québec, jejíž hity My Heart Will Go On nebo I’m Alive znají lidé na celém světě, bylo původně velmi těžké se s nemocí degradující svalstvo, kterou trpí jeden až dva lidé z milionu, smířit a naučit se s ní žít. Na začátku jsem se sama sebe ptala, proč zrovna já? Co jsem udělala? Je to moje vina?“ řekla tehdy televizi CNN. Přiznala také, že doufá v objevení zázračného léku na její neutěšený stav.

Silné křeče mohou lámat kosti

Velmi otevřeně odhalila popová ikona, která je trojnásobnou matkou a od roku 2016 také vdovou, zákulisí svého neuvěřitelně těžkého boje s nemocí v novém srdceryvném dokumentu s prozaickým názvem I Am: Céline Dion. Film stručně mapuje její bohatou a úspěšnou kariéru, ale zejména se věnuje současnosti. Obsahuje i velmi intimní scénu, kdy paralyzované zpěvačce, která pláče bolestí, musí pomáhat fyzioterapeut, protože ona není schopna pohybu.

Nesnesitelné křeče mohou trvat minuty nebo také hodinu. „Mám křeče v břiše i v páteři. Když natáhnu nohy, zůstanou zaseknuté v jedné poloze. Jednou se mi stalo, že jsem si zlomila žebra. Když je můj stav hodně vážný, může i lámat kosti, svěřila se Dion v životopisném dokumentu. Jeho režisérka Irene Taylor podle webu Today chtěla mrazivou scénu vystřihnout, ale zpěvačka se po zhlédnutí filmu rozhodla ji tam ponechat.

Co si myslíte o nemoci, kterou zpěvačka trpí?

Diskuze Vstoupit do diskuze
75 lidí právě čte
Zobrazit další články