Odborníci varují: Přijde něco mnohem horšího, než jsou vedra. Extrémní teploty jsou jen začátek

Horko k létu patří, ale co je moc, to je příliš. Odborníci ovšem varují, že vysoké teploty jsou pouze začátkem.

Žena se chladí vějířem i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Nesmírně teplé počasí sužuje Českou republiku již několik týdnů. A bohužel, tento úkaz zdaleka není spojen pouze s letošním létem, ale objevuje se sezónu po sezóně se stále větší razancí. Odborníci ale bijí v tomto ohledu na poplach – situace rozhodně nevypadá příznivě a na vysoké teploty, stejně jako na jiné extrémní počasí, si tak budeme muset zvyknout.

Časy se mění

„Já už ani nevím, kdy jsem naposledy zažila roční období tak, jak by měla následovat. Zdá se mi, jako by jaro snad přestalo existovat a rovnou přechází v léto. Léta jsou horká, zimy mrazivé.. Určitě to pro naši planetu nevěstí nic dobrého,“ přispěla i paní Martina S. z Konic. Její pozorování není od věci. I odborníci se shodují, že vývoj oteplování planety je příliš rychlý a rozhodně je na vině lidský faktor, který dělá jen málo pro nápravu.

Velmi vysoké teploty vymykající se normálu zažívají například i v USA. Vlna veder postihla v červnu prakticky celé její východní pobřeží, informoval web TheConversation. Dopadem je tak bleskové sucho, které ale trápí také Evropu. Tento jev je pak často pronásledován silnými dešti a přívalovými povodněmi, které jsou způsobeny srážkami o velmi vysoké intenzitě, říká web ČHMÚ. Toto počasí je hrozbou především pro zemědělce, kterým ničí úrodu, ale i pro běžné obyvatele, kteří si s extrémním výkyvem počasí musí poradit.

Jak se chránit před horkem

Dalším jevem, který byl ještě před 10 lety na našem území zcela ojedinělý, jsou i tornáda. To nejničivější z roku 2021 na jižní Moravě má asi každý stále v živé paměti. I to je důsledek zvyšujících se teplot.

Bouřka v poli iZdroj fotografie: Freepik
Rychlé výkyvy počasí nebudou výjimečné.

Velmi vysoké teploty v letním období nejsou dobře snášeny především seniory a dětmi, ale také lidmi trpícími hypertenzí a srdečními chorobami. Důležitá je minimální aktivita, klidový režim bez fyzické zátěže a pitný režim. Pozor na velmi studené nápoje, které mohou způsobit tělu teplotní šok. Vhodné jsou vlažné tekutiny. Vyvarujte se také ledové sprše, která má stejný efekt. Děti ani zvířata by neměly zůstávat samy v autě a opatrnost je namístě také v případě miminek, kterým maminky zakrývají kočárek plenkou, jak DámskýDeník varoval.

Jak se chráníte před horkem vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
85 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články