Truchlící matka nechala k hrobu své dcery postavit schody. Dojemný důvod někteří odsuzují

Není snad nic horšího než úmrtí dítěte. Po svém se s tím smířila matka malé Florence, která k jejímu hrobu nechala vystavět schody.

Starý kříž na hřbitově i Zdroj fotografie: Piqsels
                   

Smrt dítěte je nepředstavitelná rána především pro rodiče, ale také pro blízké příbuzenstvo. Zdaleka ne každý je schopen přijmout realitu a snaží se s nově vzniklou situací vypořádat po svém. V dnešní době, kdy je standardní očkování již ve velmi útlém věku, je spousta onemocnění na ústupu, případně se podařilo vymýtit je úplně. Kdysi ale lidé umírali i na banality. Holčička jménem Florence Irene Fordová zemřela 31.10.1871 ve věku 10 let na žlutou zimnici. A její maminka nebyla ochotna rozloučit se s ní navždy.

Žlutá zimnice stále řádí

Toto onemocnění je velice záludné a smrtící, jedinou prevencí je přitom právě očkování. Vakcína se ale samozřejmě začala očkovat až o mnoho let později, než malá Florence zemřela. Jedná se o akutní virové onemocnění, které doprovází vysoké teploty a krvácející projevy, popisuje web OčkovacíCentrum. Zdrojem onemocnění jsou infikovaní komáři a největší hrozba je v tropických a subtropických oblastech. Do několika zemí je povinné mít očkování. „Letěl jsem do Kamerunu a nechal jsem se naočkovat,“ říká pan Ivan K. z Dašic.

Přestože je povědomí o vakcíně a nutnosti očkování stále větší, jsou země, které v očkování zaostávají. Například v roce 2018 proběhla masivní očkovací kampaň v Brazílii, kde případů se smutným koncem přibývalo, píše web iRozhlas.

Truchlící matka měla jedno přání

Malá Florence se nesmírně bála bouřky. Kdykoli slyšela hromy a viděla blesky, běžela do náruče své maminky, která ji konejšila, četla jí a zpívala. Po úmrtí tedy matka Ellen měla jen jedno přání – aby její dcera nikdy nebyla při bouřce sama. Nechala vystavět schody s poklopem, které vedly k prosklenému okénku, za kterým odpočívala její dcera. Kdykoli pak přicházela bouřka, Ellen tam holčičku, stejně jako za jejího krátkého života, konejšila.

Mnoho lidí toto gesto odsoudilo. A to hlavně proto, že nenechá dceru v klidu na posledním odpočinku. Větší části lidí to ale přijde nesmírně dojemné a dodnes je hřbitov ve státě Mississippi poutním místem, kde lidé nechávají hračky a drobné předměty. Dojemného činu se dopustil také muž, který se staral o cizí hrob, jak DámskýDeník psal.

Jak pečujete o hrob svých blízkých vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
61 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články