Žena chce varovat všechny, kteří jezdí autobusem. „Po těle se mi začaly dělat červené skvrny,“ popisuje svou zkušenost

Nepříjemná vyrážka a svědění mohou být důsledkem cestování MHD. Přeléčení je opravdu nutností, nechcete-li nakazit ostatní.

Sedadla v autobuse i Zdroj fotografie: Piqsels
                   

Cestování hromadnou dopravou má někdo rád. Sleduje interakci spolucestujících, jejich oblečení a ubíhající cestu. Tento způsob cestování však přináší také mnoho momentů, které rozhodně tak příjemné nejsou. Nejrůznější zápachy linoucí se celým vozem nabírají na intenzitě obzvláště v letním horkém počasí, ale také v zimě, kdy se málo větrá. I krátká cesta MHD může způsobit opravdu nepříjemná zdravotní omezení a onemocnění.

Pozor na sedačky

Je známo, že autobusy a jiné prostředky hromadné dopravy jsou semeništěm bacilů. Proto je dobré si po každé jízdě důkladně umývat ruce. „V kabelce mám vždy dezinfekci, tento návyk se vytvořil hlavně v doby koronaviru,“ napsala svůj poznatek paní Milada V. z Ostravy. Kromě toho je ale nutné dbát i na jiné aspekty. Na sedačkách se denně prostřídá opravdu nemálo pozadí. I DámskýDeník psal o případu chlapce, který odmítal sundat špinavé boty.

Ty jsou ale opravdu tím nejmenším zlem. Svou zkušenost popsala mladá studentka, která se každodenní jízdě MHD zkrátka nevyhne: „Objevila se mi červená vyrážka, která pekelně svědila. Na hygienu dbám, opravdu důkladně, tak mě napadlo, jestli to nemám právě z autobusu, kterým jezdím do školy. Zašla jsem k lékaři, protože se můj stav nelepšil, spíše naopak. Když mi řekl diagnózu, šla jsem do kolen. Svrab,“ popisuje Markéta.

Případů stále přibývá

V loňském roce stanice TN varovala před svrabem, který se začal enormně šířit. Stojí za ním mikroskopický roztoč, zákožka svrabová, která se živí kůží, buduje si cestičky a způsobuje nesnesitelné svědění. Nejčastěji postihuje místa s měkkou kůží, typicky vnitřní stranu stehen, hýždě, genitálie a podpaží.

Svědící kůže iZdroj fotografie: Netha Hussain / Creative Commons / CC BY
Projevem svrabu je vyrážka a nepříjemné svědění pokožky.

Svrab se přenáší přímým kontaktem s nemocnou osobou, ale také prostřednictvím kontaminovaných předmětů, informuje web ZdravéRady. Onemocnění je velmi infekční, a je tak vhodná izolace nemocné osoby, důkladná dezinfekce lůžkovin i oblečení a v neposlední řadě léčba. Ta spočívá v aplikování speciálních mastí a krémů obsahujících síru.

Jaká hygienická opatření dodržujete při cestování MHD?

Diskuze Vstoupit do diskuze
102 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články