Navždy nás opustil zpěvák světového kalibru. Jeho písně nás doprovázely celé mládí

Hudebnímu světu propadl během vysokoškolských studií v Ostravě. Hrál na trubku a zpíval v dixielandu. Působil také v kapele, která později doprovázela Věru Špinarovou.

Hořící svíčky ve tmě i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Hudební fanoušky zaskočila další smutná zpráva. Ve věku 81 let navždy odešel slovenský zpěvák Dušan Grúň, který byl od 11. dubna kvůli vážnému zápalu plic hospitalizovaný v bratislavské nemocnici Kramáre. Smutnou zprávu o úmrtí legendárního umělce s odkazem na informace jeho ženy Majky Grúňové přinesl server Pluska.

Tušil, že konec se nezadržitelně blíží

Příčinou úmrtí legendárního zpěváka bylo selhání orgánů. Během pobytu v nemocnici byl dlouho uvedený v umělém spánku. Že se blíží konec, ale nejspíš sám tušil. Krátce před svou smrtí se totiž ještě stihl rozloučit s fanoušky. „Přátelé, modlete se prosím za mě. Je se mnou zle. Loučím se s vámi,“ napsal na své oficiální facebookové stránce.

Do povědomí českého publika se zesnulý zpěvák zapsal zejména interpretací písniček Starý rodný dom, Žiť za to stálo, Plavovláska nebo třeba Nalej mi vína, Malvína. Byl ale také talentovaným muzikantem. Ovládal hru na několik hudebních nástrojů tak dobře, že mohl zaskakovat za nemocné hráče. Se svým orchestrem vystupoval často i v zahraničí.

Muzice se začal věnovat v Ostravě

Rodák ze Žiliny se už v dětství přestěhoval s rodiči do Košic, kde v roce 1959 maturoval. Pak pokračoval ve studiu na hutnické fakultě Vysoké školy báňské v Ostravě. V té době se začal věnovat muzice. Podle webu Aktuality hrál v amatérském dixielandu na trubku a později se ujal i zpěvu. V roce 1963 se stal členem orchestru Iva Pavlíka, jehož hvězdou později byla ikonická zpěvačka Věra Špinarová.

Dnes som bol v Karlovej Vsi a bolo tam krásne. Program pre seniorov na vysokej úrovni. Tak vidíte niekde sa to…

Zveřejnil(a) Dušan Grúň dne Úterý 28. února 2023

S tímto orchestrem natočil Grúň první rozhlasové a gramofonové nahrávky a vystupoval na německých pódiích společně s hvězdnými zpěváky Karlem Gottem, Waldemarem Matuškou a Helenou Vondráčkovou. Zpíval i s orchestrem Rudolfa Sochora a ke spolupráci ho přizval i Taneční orchestr Československého rozhlasu s dirigentem Karlem Krautgartnerem. Po návratu na Slovensko se stal členem Orchestru Juraje Velčovského.

Co říkáte na úmrtí legendárního zpěváka?

Diskuze Vstoupit do diskuze
137 lidí právě čte
Zobrazit další články