Prodával smažák za 505 Kč, přesto se vyprodala celá zásoba. „Končím. Kvůli tomu jsem se vařit neučil,“ rozčiluje se kuchař

Obrovsky populární pokrm Čechů k nám doputoval přes Rakousko, kde býval jídlem pro chudé. Za první republiky se smažák dostal i na menu luxusního podniku.

Smažený sýr s tatarkou a hranolkami i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Smažený sýr s tatarkou a hranolkami je český kulinářský tahák. Konzumenti tento pokrm milují, takže nechybí na jídelním lístku téměř žádné restaurace. A i když se vlny zdražování promítly také do ceny oblíbené dobroty, nepřestává být jedním z nejžádanějších jídel v tuzemsku vůbec. Mezi kuchaři už ale takovou oblibu nezískal. Zkoušejí na zákazníky i podivné triky, aby ho nemuseli připravovat, ale marně.

Obalovaný sýr byl řízkem pro chudé

Přestože se spousta lidí domnívá, že smažák je typicky českým jídlem, jsou na omylu. Podle webu PrimaFresh jeho kořeny sahají do středověké severní Itálie a Francie. Do Česka doputoval přes Rakousko, kde na konci 19. století v chudých rodinách kus sýru v trojobalu nahrazoval tradiční řízek. V roce 1936 se smažák objevil na menu luxusní restaurace Grandhotelu Šroubek, která hostila třeba i populárního herce Vlastu Buriana nebo dokonce prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka.

Přestože tehdy šlo o labužnickou záležitost, dnes je smažák noční můrou kuchařů. Mezi jeho příznivce nepatří Aleš S., který vaří v jednom z podniků v Havlíčkově Brodě. „Každý kuchař, pokud nelže, vám řekne, že v hospodě jde nejvíc na dračku smažený sýr a španělský ptáček. Další typickou pochoutkou je dršťková polévka s rohlíky,“ cituje kuchaře server PrahaIn s tím, že smažák není jeho šálkem kávy. „Mně se zajídá, nesnáším ho dělat, nejím ho, vadí mi,“ dodal.

Smažák se vyprodal, i když stál 505 korun

Popularita, kterou v tuzemsku smažák má, je ale obrovská. Když kuchař ještě působil v restauraci poblíž Pardubic, rozhodl se otestovat, při jaké ceně už sýr v trojobalu bude pro hosty moc drahý. Dělali jsme eidam a hranolky. Začínali jsme na 109 korunách, vždycky se všechen snědl. Pak jsme zdražili na 200, později jsme to zkusili na 250 korun,“ vypráví kuchař. Přesto byl smažák pořád největším hitem.

Bankovky v hodnotě 200 korun iZdroj fotografie: abcMedia (vlastní tvorba)

Kuchař se rozhodl, že tedy ještě přitvrdí. Během soboty, kdy v restauraci byla i živá hudba, vyšponoval cenu na maximum. „Nechtěl jsem dělat smažák, tak jsme prostě na ten víkend dali cenu 505 korun, byla v tom dvojitá porce hranolek. Na vesnici zcela nemyslitelné cifry,“ uvedl kuchař. Jenže jeho očekávání vzalo pořádně za své. „Snědla se celá zásoba, plný mrazák! Měsíc poté jsem odešel, protože jsem na to neměl nervy, nehodlám končit u tohoto takzvaně národního pokrmu,“ řekl serveru Aleš S.

Co říkáte na cenu, kterou jsou lidé za smažák ochotni dát?

Diskuze Vstoupit do diskuze
51 lidí právě čte
Zobrazit další články