Rok se chýlí ke konci a internetová encyklopedie zvěřejnila nejvyhledávanější položky 2023. Nechybí Oppenheimer nebo Ronaldo

Pravděpodobně každý člověk už někdy zabrousil do internetové encyklopedie, aby načerpal nové informace. Co tam lidé letos nejčastěji hledali, vás možná zaskočí.

i Zdroj fotografie: Wikimedia Foundation/ Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0
                   

Na internetu lze najít pestrou škálu informací v podstatě o čemkoli. Patrně nejznámější online encyklopedie Wikipedie letos zaznamenala více než 84 miliard zobrazených stránek různých výrazů, míst, jmen nebo událostí. Nezisková nadace Wikimedia Foundation zveřejnila žebříček pětadvaceti nejhledanějších položek a možná vás překvapí, o co se letos lidé zajímali nejvíce. Bodovala totiž umělá inteligence, film Oppenheimer či fotbalista Cristiano Ronaldo.

Táhl ChatGPT i zesnulé celebrity

Vůbec nejčastěji se letos uživatelé Wikipedie zajímali o stránku ChatGPT, která získala skoro 49,5 milionu zobrazení. Od svého spuštění před necelým rokem si chatbot s umělou inteligencí pomalu, ale jistě razí cestu do našich životů. Vyvolává ale také obavy, že jednou může v některých aspektech člověka zcela naradit. „Je jasné, že lidé chtěli lépe porozumět historii a souvislostem technologie ChatGPT, když s ní sami experimentovali,“ cituje vedoucí komunikace nadace Wikimedia Foundation Anushu Alikhanovou CNN.

Druhou nejhledanější stránkou byl článek o úmrtích v roce 2023 s více než 42 miliony zobrazení. Lidé se zajímali o zesnulou hvězdu seriálu Přátelé Matthewa Perryho, hudební ikonu Sinéad O’Connorovou, herečku Suzanne Somersovou z populárního sitcomu Krok za krokem nebo o herce Michaela Gambona, který hrál Albuse Brumbála ve filmech o Harrym Potterovi. Každoročně patří právě tato stránka s pochmurným tématem k nejnavštěvovanějším vůbec.

růže a hořící svíčka

Před 77. narozeninami nás navždy opustila seriálová legenda. Fanoušci zapalují svíčky a posílají lásku rodině

Žebříček ovlivnila nejlidnatější země světa

Na podobu letošního žebříčku měli významný vliv uživatelé online encyklopedie z Indie a jihovýchodní Asie. Pětina hledaných výrazů totiž byla právě z tohoto regionu. Na třetím místě se umístilo Mistrovství světa v kriketu, které si zobrazilo přes 38 milionů lidí. Konalo se v nejlidnatější zemi světa Indii a domácí tým se dostal až do finále. O stránku Indian Premier League, což je nejvyšší indická kriketová soutěž, se zajímalo přes 32 milionů čtenářů a obsadila v žebříčku čtvrtou pozici.

iZdroj fotografie: Unsplash

Mezi 25 trháků letošního roku se dostal i film Oppenheimer s 28 miliony zobrazení a samotný fyzik Robert Oppenheimer s 25,6 miliony zhlédnutími. Publikum se na Wikipedii zajímalo také o filmy Barbie, Pathaan, Strážci Galaxie Volume 3 nebo seriál Last of Us. Z osobností táhla zpěvačka Taylor Swift, fotbalisté Cristiano Ronaldo a Lionel Messi, multimiardářský vizionář Elon Musk nebo zesnulá zpěvačka a dcera legendárního Elvise Lisa Marie Presleyová. Ze světových událostí lidé nejvíce vyhledávali informace o ruské invazi na Ukrajinu.

Kompletní žebříček:

  1. ChatGPT, 49,5 milionu zobrazení
  2. Úmrtí v roce 2023, 42,6 milionu
  3. Mistrovství světa v kriketu v roce 2023, 38,2 milionu
  4. Indická Premier League, 32 milionů
  5. Oppenheimer (film), 28 milionů
  6. Světový pohár v kriketu, 25,9 milionu
  7. J. Robert Oppenheimer, 25,6 milionu
  8. Jawan (film), 21,8 milionu
  9. 2023 Indická Premier League, 20,7 milionu
  10. Pathaan (film), 19, 9 milionu
  11. The Last of Us (seriál), 19,8 milionu
  12. Taylor Swift, 19,4 milionu
  13. Barbie (film), 18 milionů
  14. Cristiano Ronaldo, 17,5 milionu
  15. Lionel Messi, 16,6 milionu
  16. Premier League, 16,6 milionu
  17. Matthew Perry, 16,5 milionu
  18. Spojené státy americké, 16,2 milionu
  19. Elon Musk, 14,4 milionu
  20. Avatar: Cesta vody, 14,3 milionu
  21. Indie, 13,8 milionu
  22. Lisa Marie Presley, 13,8 milionu
  23. Strážci Galaxie Vol. 3, 13,4 milionu
  24. Ruská invaze na Ukrajinu, 12,8 milionu
  25. Andrew Tate, 12,7 milionu

O co jste se letos na Wikipedii zajímali?

Diskuze Vstoupit do diskuze
77 lidí právě čte
Zobrazit další články