Jedinečná bramborová kaše zapečená se sýrem a slaninou. Dokonalá příloha, která zmizí ze stolu rychlostí blesku

Bramborová kaše je jedna z nejjednodušších příloh vůbec. Je to taková klasika, kterou se nepohrdá, ale co si ji pro příště připravit trochu originálně?

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Krémová, sýrová a s pořádnou dávkou slaniny. Tato bramborová kaše je jako žádná jiná a zvláště milovníci brambor si ji okamžitě zamilují. Pokud se u vás blíží nějaká větší událost, ať už rodinná oslava nebo nějaký svátek, s tímto receptem určitě zabodujete. Navíc je velice jednoduchá na přípravu, prakticky ji nemůžete pokazit, a tak je vhodná i pro začátečníky v kuchyni.

Ingredience a postup kaše se sýrem

Budete potřebovat:

  • Čtvrt kilo brambor
  • Sůl (s tou opatrně, pokud je slanina dostatečně slaná, nebudete ji moc potřebovat) 
  • Pepř
  • Máslo 
  • Čtyři deci mléka 
  • Lžíci zakysané smetany
  • Pár proužků slaniny 
  • Pět deka sýru, nejlépe čedaru
  • Jemně nasekanou pažitku či jarní cibulku
  • Zapékací mísu
  • Hrnec
  • Pánev

Nejdříve si umyjte a oloupejte brambory. Poté je nakrájejte a dejte vařit do osolené vody do měkka.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Jakmile brambory budou, zceďte je. Přidejte do nich trochu soli, pepř, máslo, mléko, lžíci zakysané smetany a rozmačkejte je na kaši. Máslo by nemělo být studené, vyhovuje spíše pokojová teplota. Poté nakrájejte slaninu na kostičky a nechte ji prosmažit ve vlastním tuku. Smažte, dokud nebude křupavá s nádechem hnědé barvy. Jakmile ji budete mít, položte ji na chvíli na papírové utěrky, aby se odsál přebytečný tuk.

Fantazii se meze nekladou 

Předehřejte si troubu na 180°C. Začněte nandávat do zapékací mísy. Nejprve jde na řadu polovina kaše, kterou rovnoměrně posypejte slaninou. Přidejte polovinu nastrouhaného sýru, překryjte zbytkem kaše a vše završte zbytkem čedaru. Vložte do trouby a nechte péct cca 15-30 minut, pokrm by měl mít krásnou zlatohnědou barvu. Jakmile bude hotovo, kaši vytáhněte, posypte pažitkou či jarní cibulkou (nebo obojím) a můžete podávat.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Pokud si chcete tento recept něčím zpestřit, můžete přidat i další suroviny dle chuti. Zkusit můžete například tymián, rozmarýn, petržel, mozzarellu nebo syrové vejce, které kaši obohatí. Pokud budete mít z pokrmu nějaké zbytky (což je velice nepravděpodobné), nechte je vychladnout, uložte do vzduchotěsné krabičky a následně do lednice, kde vydrží cca 4 dny. Můžete je i zamrazit až na 10 měsíců. Dobrou chuť!

Diskuze Vstoupit do diskuze
142 lidí právě čte
Zobrazit další články