Bramborová kaše je jedna z nejjednodušších příloh vůbec. Je to taková klasika, kterou se nepohrdá, ale co si ji pro příště připravit trochu originálně?
Krémová, sýrová a s pořádnou dávkou slaniny. Tato bramborová kaše je jako žádná jiná a zvláště milovníci brambor si ji okamžitě zamilují. Pokud se u vás blíží nějaká větší událost, ať už rodinná oslava nebo nějaký svátek, s tímto receptem určitě zabodujete. Navíc je velice jednoduchá na přípravu, prakticky ji nemůžete pokazit, a tak je vhodná i pro začátečníky v kuchyni.
Ingredience a postup kaše se sýrem
Budete potřebovat:
- Čtvrt kilo brambor
- Sůl (s tou opatrně, pokud je slanina dostatečně slaná, nebudete ji moc potřebovat)
- Pepř
- Máslo
- Čtyři deci mléka
- Lžíci zakysané smetany
- Pár proužků slaniny
- Pět deka sýru, nejlépe čedaru
- Jemně nasekanou pažitku či jarní cibulku
- Zapékací mísu
- Hrnec
- Pánev
Nejdříve si umyjte a oloupejte brambory. Poté je nakrájejte a dejte vařit do osolené vody do měkka.
Jakmile brambory budou, zceďte je. Přidejte do nich trochu soli, pepř, máslo, mléko, lžíci zakysané smetany a rozmačkejte je na kaši. Máslo by nemělo být studené, vyhovuje spíše pokojová teplota. Poté nakrájejte slaninu na kostičky a nechte ji prosmažit ve vlastním tuku. Smažte, dokud nebude křupavá s nádechem hnědé barvy. Jakmile ji budete mít, položte ji na chvíli na papírové utěrky, aby se odsál přebytečný tuk.
Fantazii se meze nekladou
Předehřejte si troubu na 180°C. Začněte nandávat do zapékací mísy. Nejprve jde na řadu polovina kaše, kterou rovnoměrně posypejte slaninou. Přidejte polovinu nastrouhaného sýru, překryjte zbytkem kaše a vše završte zbytkem čedaru. Vložte do trouby a nechte péct cca 15-30 minut, pokrm by měl mít krásnou zlatohnědou barvu. Jakmile bude hotovo, kaši vytáhněte, posypte pažitkou či jarní cibulkou (nebo obojím) a můžete podávat.
Pokud si chcete tento recept něčím zpestřit, můžete přidat i další suroviny dle chuti. Zkusit můžete například tymián, rozmarýn, petržel, mozzarellu nebo syrové vejce, které kaši obohatí. Pokud budete mít z pokrmu nějaké zbytky (což je velice nepravděpodobné), nechte je vychladnout, uložte do vzduchotěsné krabičky a následně do lednice, kde vydrží cca 4 dny. Můžete je i zamrazit až na 10 měsíců. Dobrou chuť!