Jednoduchý recept na vláčný krémovo-čokoládový dort. Rozplývá se na jazyku a nelze mu odolat

Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na krémově jemný čokoládový dort, kterému budete mít zaručený problém odolat.

i Zdroj fotografie: Unsplash
                   

Ať už potřebujete zákusek na jakoukoliv speciální příležitost, nebo máte chuť si jen tak mlsnout, vyzkoušejte tento jednoduchý a rychlý krémový dort, jehož lahodná čokoládová chuť se vám bude rozplývat na jazyku a vy si jej okamžitě zamilujete. Čokoláda je totiž potěšení a u těchto lahodných dortových plátků to platí dvojnásob.

Rozplyne se na jazyku

Pokud jste milovníky čokolády, nebo dokonce jimi ani nejste, vyzkoušejte tento jednoduchý recept na dort, který vám jednoduše vykouzlí úsměv na tváři. Tu jemnou krémovou lahůdku si totiž určitě zamilujete. Dokonalá nadýchaná a krémová čokoláda, která se pomalu rozplývá na jazyku je totiž tím pravým labužnickým potěšením, které by si neměl nechat ujít vůbec nikdo. Jak tedy na přípravu tohoto dortu?

iZdroj fotografie: Unsplash

Ingredience na těsto:

  • 2 středně velká vejce
  • 90 g cukru
  • 70 g mouky
  • 70 g kvalitního holandského kakaa
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva

Ingredience na krém:

  • 300 g kompotovaných třešní
  • 350 ml smetany na šlehání
  • 2 sáčky ztužovače smetany
  • 200 g mascarpone
  • 70 g práškového cukru
  • 2 polévkové lžíce kvalitního holandského kakaa

Ingredience na polevu:

  • 250 g hořké nebo mléčné čokolády
  • 6 polévkových lžic smetany

Postup přípravy:

Když máte připravené veškeré potřebné ingredience, můžete se pustit do přípravy. Prvním krokem bude oddělení žloutků od bílků, ze kterých si ve středně velké nádobě vyšleháte pevnou bílou pěnu. V druhé nádobě si poté vyšleháte žloutky s cukrem, dokud nevznikne hustá krémová směs. Do té poté za stálého míchání pomalu přidáte mouku, prášek do pečiva a kakao. Celou směs pořádně promícháte a poté k ní přidáte bílkovou pěnu, kterou opatrně vmícháte.

iZdroj fotografie: Unsplash

Vznikne vám vláčné a nadýchané těsto, které nalijete do kulaté pečící formy vymazané máslem a vysypané moukou. Poté tuto formu vložíte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečete asi 15 minut podle potřeby. Zda je těsto řádně upečené zjistíte pomocí špejle, na kterou by se nemělo těsto již lepit a pokud tomu tak je, můžete vyndat z trouby a nechat vychládnout.

Dalším krokem je poté příprava lahodného krému. Ten začnete připravovat tak, že si ze smetany a ztužovače vyšleháte pevnou šlehačku, do které poté postupně za stálého míchání přidáváte po lžících mascarpone, cukr a kakao. Vzniknout by vám tak měl nadýchaný a jemný krém, který můžete případně dosladit podle potřeby.

iZdroj fotografie: Unsplash

Když máte těsto vychladlé, je čas na další postup. Nejdříve na celý korpus naukládejte zavařené třešně, které ještě mírně pustí šťávu a tím celý korpus krásně změkne. Na uložené třešně poté rovnoměrně naneste připravený krém a celý dort dejte do lednice zatuhnout. Mezitím si však připravíte poslední část a tou je čokoládová poleva.

Tu si připravíte následovným způsobem. V menším kastrolku si za stálého míchání necháte vřít obyčejnou smetanu na vaření, do které přidáte nalámané kousky čokolády a mícháte, dokud se vám krásně nespojí a nevznikne hustá čokoládová směs. Tu poté pouze nalijete na ztuhlý dort a také necháte zatuhnout.

iZdroj fotografie: Unsplash

Celý dort můžete poté ještě libovolně ozdobit třešněmi, šlehačkou nebo jakkoliv vás napadne. Kreativitě se totiž meze nekladou. Podáváte nakrájené na kousky a už vám stačí si jen užít dokonale chutný dezert. Tak dobrou chuť!

iZdroj fotografie: Unsplash
Diskuze Vstoupit do diskuze
70 lidí právě čte
Zobrazit další články