Křehké mini rolády z kuřecího stehenního masa. Překvapí skvělou chutí i jednoduchou přípravou

Tyto skvělé rolky kuřecího masa a slaniny mohou být součástí hlavního chodu nebo chuťovkou podávanou na oslavách, záleží na prezentaci.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Na svatbách, firemních večírcích a narozeninových oslavách pravděpodobně narazíte na švédské stoly. Na těch se vyskytují talíře plné zeleniny, hrnce a kotlíky s omáčkami nebo plech plný pečeného masa a kuřecích křidélek. Na co však příliš často nenarazíte a co by si zasloužilo na takovémto stole být jsou skvěle chutnající masové rolky se slaninou.

Nezbytné ingredience a příprava

Takových 6 řízků z kuřecích stehen by vám mohlo vystačit na celý velký talíř plný těchto rolek. Na ně budete potřebovat přibližně 20 plátků slaniny (raději v obchodě vezměte více), 4 stroužky česneku, bobkový list, olivový olej, 1 lžíci balzamikového octa, (ideálně) čerstvý rozmarýn, sůl, pepř a půl decilitru piva, které není určené vám na kuráž, nýbrž do receptu.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Slaniny raději kupte více, vždy se dá nějak zužitkovat, shánět ji znovu je časově náročnější.

Maso nakrájíte na plátky o něco málo širší než slanina, okořeníte solí a pepřem, přehnete a zabalíte do plátku slaniny. Připravíte si plech, který nepodléváte olejem, ale jen vymažete tukem. Na něj vyskládáte všechny kousky masa a posypete je česnekem, bobkovým listem a rozmarýnem. Na závěr rolky přelijete směsí piva, balzamikového octa a 3 lžic olivového oleje a pečete 45 minut při 180 stupních.

Triky pro vylepšení receptu

Plátky masa nemusí být nijak široké ani dlouhé, rozhodně by však měly být všechny stejné. Stačí, aby bylo možné je jednou přeložit a následně zabalit do slaniny tak, aby držely. Proti rozjíždění by vám mohlo pomoct rolky ovázat tenkou nití nebo propíchnout párátkem či špejlí. V druhém případě tak uděláte i službu hostům na oslavě, kteří budou moct tuto pochoutku snáze uchopit.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Představivosti se meze nekladou, někteří takovou masovou rolku vycpávají, čímž se však už blíží španělskému ptáčku.

Do masa se dostane více chuti, pokud do něj sůl a pepř vmasírujete namísto běžného posypání kořením. V receptu je uveden jen jednoduchý výčet přísad na dochucení, záleží však především na vaší představivosti. Někdo by si například mohl rád maso nakořenit ještě sladkou paprikou, jiný by naprosto přeskočil sypání bobkového listu a rozmarýnu na zabalené rolky.

Diskuze Vstoupit do diskuze
70 lidí právě čte
Zobrazit další články