Slaninový koláč s brambory a čedarem aneb pochoutka, kterou jste ještě nejedli

Pokud jste milovníky slaniny, pak určitě musíte vyzkoušet tento geniální recept. Zabere sice trochu více času, ale určitě si jej zamilujete.

i Zdroj fotografie: Unsplash
                   

Michael Smith je americký kuchař a nejprodávanější autor kuchařských knih, který nyní žije a pracuje v Kanadě na ostrově Prince Edwarda, hraběte z Wessexu. V dnešním článku si představíme jeho speciální recept, kde použijeme klasickou trojici brambor, slaniny a čedaru. Výroba bude chvíli trvat, ale výsledek stojí za to. Recept může vypadat složitě, ovšem pouze dokud jej nevyzkoušíte, pak si uvědomíte, jak snadné je ho zvládnout!

Příprava a postup

 Budete potřebovat:

  • Jedno kilo slaniny
  • Větší množství mletého pepře
  • Čtyři šálky strouhaného čedaru
  • Pět až šest velkých neloupaných brambor na pečení
  • Jednu mletou cibuli
  • Čtyři stroužky lisovaného česneku
  • Čerstvé bylinky dle chuti na dochucení (Tymián, rozmarýn…)
  • Pekáč

Uspořádejte slaninu od středu dna kulatého nepřilnavého pekáče až k jeho lemu a okraje slaniny nechte viset. Plátky by se měly mírně překrývat po stranách.

iZdroj fotografie: Unsplash

Dlaní vyrovnejte středovou oblast a mezi slaninou nenechávejte žádné mezery. Slaninu dochuťte spoustou pepře a poté ji posypte několika lžičkami drceného čedaru. Pomocí silného nože nakrájejte brambory na tenké a rovnoměrné plátky. Uspořádejte z nich kruhový vzor, začínejte uprostřed a pokračujte k okraji. Pokračujte, dokud není spodní část rovnoměrně zakryta. Brambory dochuťte solí a pepřem.

Cibule s česnekem dodají aroma

Smíchejte cibuli a česnek a trochu směsi nasypte na brambory. Pokračujte vrstvou sýra. Zakryjte bramborami, pevně je přitlačte a dále střídejte vrstvy brambor, cibulové směsi a sýra, přičemž každou z nich vložte trochu od okraje pekáče, dokud nebude střední část vyšší než okraje. Převislou slaninu úhledně poskládejte na vrcholek brambor. Následně vložte kousek pečícího papíru mezi nepropustné víko a slaninu, aby se její konce během pečení nestáhly a nezmenšily.

iZdroj fotografie: Stocksnap

Vložte pekáč do trouby předehřáté na 180°C a pečte dvě až tři hodiny. Že je jídlo hotové poznáte tak, že jím jednoduše projde nůž. Na posledních 20 minut pečení odeberte pečící papír, aby slanina nezůstala příliš růžová. Po vytáhnutí z trouby nechte koláč 15 minut odstát. Poté jej můžete nakrájet a okamžitě podávat. Zbytky můžete dát do ledničky a ohřát později. Pokud jste recept zkusily, neváhejte se podělit fotkou v komentářích. Dobrou chuť!

Diskuze Vstoupit do diskuze
50 lidí právě čte
Zobrazit další články