Nenápadná boule na ruce může poukazovat na často přehlíženou cystu, která časem může v těle napáchat velké škody

Když dojde k poškození našeho zápěstí, je přirozené, že se na něm objeví otok. Pokud se tam ale objeví zcela nečekaná boule, něco je špatně.

i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Dnes se podíváme, co to může znamenat, když se na našich zápěstích objeví otok. Má obvykle malé rozměry, nejčastěji se objevuje na zápěstí nebo na zadní straně ruky, může být hustý nebo elastický na dotek a vyvolává pocity bolesti a zhoršené motoriky. Kůže nad tímto útvarem by měla být volně pohyblivá. Poznali jste se ve výše zmíněném? Tak máte nejspíš gangliové cysty, jak se v lékařské řeči otok nazývá.

Co to je a jak vznikají?

Gangliové cysty jsou nerakovinové hrudky, které se nejčastěji vyvíjejí podél šlach a kloubů vašich zápěstí či rukou. Mohou se také objevit na kotnících a chodidlech. Jsou obvykle kulaté nebo oválné a jsou naplněny rosolovitou tekutinou. Malé mají velikost hrášku, zatímco ty větší mají průměr až 2,5 palce. Mohou být bolestivé, pokud tlačí na blízký nerv. Jejich umístění může někdy narušit pohyb kloubů.

iZdroj fotografie: Pixabay

Nikdo přesně neví, co způsobuje vývoj gangliové cysty. Vyrůstá z kloubu nebo výstelky šlachy. Nejspíš se objevuje, jakmile se tkáň, která obklopuje kloub nebo šlachu, vyboulí z místa. Uvnitř cysty je hustá mazivová tekutina podobná tekutině nacházející se v kloubech nebo v okolí šlach. Nejčastěji se útvary vyvíjí u žen ve věku od 20 do 40 let, u lidí, kteří mají artritidu nebo doprovázejí poranění kloubů a šlach.

Měli byste se bát?

Záleží na tom, kde se vám ganglion vytvořil a jak na vás působí. Pokud vás nijak neomezuje a nevadí vám z jiných důvodů, například estetických, návštěva lékaře nebude nutná. V tomto případě by totiž měl ganglion časem odeznít sám. Hlavní je útvar na ruce sledovat. Jakmile k odeznění nedojde, měli byste se za odborníkem přeci jen stavit, už jen kvůli riziku, že to může být něco horšího, než “jen” cysta.

iZdroj fotografie: Pexels

Jestliže je ovšem tato cysta nešťastně umístěná, může se u vás vyskytnout bolest v ruce a zápěstí, necitlivost, brnění či svalová slabost a to už značně ovlivní vaše denní činnosti. Lékař by vám po vaší žádosti o odstranění měl cystu jednoduše propíchnout jehlou, odsát její obsah a případně by měl aplikovat protizánětlivý lék do její dutiny. Pokud to nezabere, nejúčinnější bude chirurgické odstranění, i když je u něj větší riziko, že se ganglion vrátí.

Zdroj: Mayoclinic

Diskuze Vstoupit do diskuze
135 lidí právě čte
Zobrazit další články