Pravý citrónový krém – vychlazený je lepší než zmrzlina

Dnes vám představuji oblíbený, voňavý dezert angličanů s nímž i ty nejnudnější sušenky dostávají nový význam.

i Zdroj fotografie: Freepik
                   

V románech a seriálech ze starých časů byl oblíbenou pochoutkou hlavních postav většinou citronový dezert. Není divu, protože citrónový krém najdete skoro v každé starší kuchařské knize, což pravděpodobně inspirovalo autory těchto příběhů. Recept prošel velkou změnou, jeho dnes známá verze je více krémovější, my si zde ovšem ukážeme jeden z roku 1796, který sepsala Amelia Simmons v knize Americké vaření.

Přísady a příprava

Recept je sám o sobě velmi snadný. Budeme potřebovat 6 bílků, 1 celé vejce, šťávu ze 4 citronů (cca 1 šálek), 1 šálek vody, 2 šálky cukru a kůru z 1 citronu. Ujistěte se, že vždy používáte pouze čerstvou citronovou šťávu. Smíchejte bílky, vejce, citronovou šťávu a vodu. Poté vmíchejte cukr, dokud se úplně nerozpustí. směs zceďte a dejte do hrnce, přidejte citronovou kůru a začněte vařit na mírném ohni.

iZdroj fotografie: Freepik

Za stálého míchání směs pomalu přiveďte těsně pod bod varu. Pokud se vytvoří pěna nebo spodina, ihned ji odstraňte. Směsice by měla být při vaření znatelně tekutá. Je velmi důležité, abyste ji neustále míchali. Jakmile náhle a viditelně zhoustne, znamená to, že se začala vařit. V tomto momentu ji okamžitě odstavte z ohně. Následně odstraňte citronovou kůru. Jakmile vychladne, můžete jej vložit do ledničky.

Tipy a využití této pochoutky

Tento pokrm je skutečně univerzální. Pokud chcete sladkou snídani, dobře poslouží jako poleva na palačinkách, toustu nebo lívancích. Fantazii se meze nekladou, můžete jej dát na zmrzlinu, na různé koláče a sušenky, z čehož nejlepší jsou zázvorové. Dozdobí jakýkoliv dezert a dá mu svěží chuť. Nejznámější dezert, ve kterém se hlavně v Anglii používá, je citronový dezert se sněhovou čepicí.

iZdroj fotografie: Freepik

A tímto nekončíme, citronový krém bude lahodný přimíchaný v jogurtu nebo v těstu na bábovku. Můžete jej použít jako náplň do dortů, koláčů, makaronů či jiných sendvičových sušenek. Kombinovat jej můžete s borůvkami, ostružinami, jahodami, cheesecakem, kokosem, mandlemi, vanilkou, či bílou čokoládou. A pokud jím naplníte zavírací sklenice, bude to ten nejchutnější dárek pro vaše blízké. Dobrou chuť!

Diskuze Vstoupit do diskuze
65 lidí právě čte
Zobrazit další články