Měkké domácí tvarohové špalíčky – lehčí než jejich bramborová verze

Sladké špalíčky nebo šišky, chcete-li jistě znáte ze školní jídelny. Nebo si na toto skvělé jídlo pamatujete z jídelníčku vaší babičky.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Bramborové šišky, knedlíky nebo nudle. Tento pokrm se vaří v mnoha zemích a v každé zemi se jmenuje jinak. Vždy jde však o sladké bramborové jídlo, které velmi chutná. Špalíčky se jedí se sladkou strouhankou nebo s mákem. A to jen tak někoho neomrzí. Věděli jste, že s mákem se konzumují jen ve střední a východní Evropě? Jinde není oblíbený.

Šišky můžete uvařit i naslano

Bramborové špalíčky nebo šišky můžete podávat také jako slanou variantu. Může jít o přílohu k dušenému masu, ale můžete je podávat i se zeleninou nebo jako hlavní chod. Při hnětení je důležité pracovat relativně rychle, aby se těsto nepřehřívalo, protože jinak uvedené množství mouky v receptu nebude stačit. Co si budeme povídat. Nejedná se zrovna o dietní jídlo, dietnější bude, pokud si ho udělat z tvarohu.

iZdroj fotografie: Pixabay

Těsto tak bude božsky měkké a můžete ho dochutit jakýmkoliv způsobem. Ideálně však na sladko. Trochu toastové strouhanky a domácího džemu a máte perfektní sladkou večeři. Už se vám zbíhají sliny, ale nevíte, jak na to? Zkuste uvařit podle našeho vyzkoušeného ověřeného receptu. Garantujeme vám, že nebudete litovat a tvarohové špalíčky se stanou pravidelnou součástí vašeho jídelníčku. Děti vás za tento pokrm budou milovat.

Sladké potěšení pro celou rodinu

Na tři porce sladkého pokrmu budete potřebovat 250 gramů tvarohu a 120 gramů mouky. Mezi další potraviny, které budete potřebovat patří 20 gramů másla, 2 vaječné žloutky, čajová lžička cukru, špetka soli, 4 lžíce strouhanky a jedna lžíce oleje na smažení. Na oleji osmažte strouhanku. Poté rozdrobte tvaroh, přidejte mouku, žloutek, cukr a sůl. Vše promíchejte a položte na pomoučenou desku.

iZdroj fotografie: Pixabay

Poté vytvořte rukou válečky a nakrájejte nožem na požadovanou velikost. Mezitím, co připravujete šišky si můžete dát uvařit vodu se špetkou soli. Hotové válečky vložte do vroucí vody a vařte, dokud nevyjdou na hladinu vody. Poté je vytáhněte sítkem a jemně posypte strouhankou. Nejlepší je podávat je s meruňkovým džemem nebo kompotovanými meruňkami. Chuti se však meze nekladou, použít můžete jakýkoli džem a ovoce.

Diskuze Vstoupit do diskuze
150 lidí právě čte
Zobrazit další články