Na jaře, kdy je zvýšené riziko nachlazení, je dobré podpořit svoji imunitu všemi způsoby. Jedním z nich je i zázvorový čaj, který zvládnete připravit během chvilky.
Zázvor má velmi charakteristickou vůni a chuť, kterou buď milujete, nebo nenávidíte. Ať už se řadíte k jednomu, nebo druhému táboru, blahodárné účinky zázvoru popřít nemůžete. Ne nadarmo se při nachlazení doporučuje pít zázvorový čaj. Zázvorový čaj není ale dobrý jen v momentě, když vám není nejlépe. Jeho pravidelné pití má i preventivní význam. Na následujících řádcích vám představíme jednoduchý recept na skvělý domácí zázvorový čaj, který zvládne opravdu každý.
Zázvor je zázrakem z přírody
Zázvor je nenápadnou rostlinou podobnou rákosu, kterou lidé pěstují od pradávna. Původem pochází z Číny, odkud se dostal do Indie a pak prostřednictvím mořeplavby po zbytku světa. Díky své chuti byl zprvu uplatňován jako koření, ale když se zjistily jeho léčivé vlastnosti, začal se hojně využívat v lékařství a jako doplněk stravy.
A cože to tato superpotravina vlastně umí? V současné chvíli, kdy je kolem nás plno virů, je klíčová zejména jeho schopnost udržovat zdravou imunitu organismu. Zázvor působí také jako antioxidant a je všeobecně prospěšný k udržení zdravých dýchacích cest.
Řada studií a zkušeností zdůrazňuje ještě další účinky zázvoru, a sice kořen zázvoru má antibakteriální, protizánětlivé a antiparazitické vlastnosti. Obsahuje množství minerálů a živin, zvýšené množství vitamínu C a hořčíku. Celkově posiluje imunitní systém, stimuluje trávení a ulevuje příznakům astmatu a srdečních onemocnění (podporuje normální činnost kardiovaskulárního systému). V neposlední řadě se konzumací zázvoru posílíte v boji s různými infekcemi, nebo si údajně i vyčistíte játra.
Domácí čaj je lepší než kupovaný
V obchodech i v lékárnách najdeme množství výrobků obsahujících zázvor. Jedná se například o sirupy, bonbony, různé kapky, nebo čaj. Zázvorový čaj je v kategorii asi vůbec nejprodávanějším. Pokud máte chřipku, nebo podobné respirační onemocnění, zázvorový čaj vás jí zbaví rychleji než léky. Ale pamatujte, zázvorový čaj – potažmo zázvor obecně – užíváme jen v rozumné míře a ne dlouhodobě.
Jak tedy připravit domácí zázvorový čaj? Nejprve kousek zázvoru omyjeme a oloupeme. Zázvor nastrouháme (nebo můžeme použít mletý zázvor). Dále si připravíme mletou kurkumu, kokosové mléko, med a šálek vody. Vodu přivedeme k varu a přidáme do ní zázvor – ¼ čajové lžičky mletého zázvoru (nebo 1 čajovou lžičku nastrouhaného) – a deset minut vaříme. Po deseti minutách vypneme plotýnku a do hrnce přilijeme kokosové mléko. Až čaj trochu vychladne, vmícháme med podle chuti.