Určitě máte oblíbená jídla, která se ve vaší rodině často opakují a vždy si je dáte rádi. Někdy však není špatné trochu si zaexperimentovat a vyzkoušet spojit známé suroviny s jinými chutěmi a připravit je na jiný způsob.
Mleté maso má v gastronomii řadu využití, a pokud jde o českou kuchyni, používalo se tradičně zejména k přípravě sekané pečeně, karbanátků, holandského řízku nebo náplně do plněných paprik, podávaných s rajskou omáčkou. Časem jsme se naučili stejně jako Italové používat mleté maso také do těstovin, ale ze slunné Itálie pocházejí i další recepty, které vám z hlediska využití mletého masa mohou rozšířit obzory.
Masová polévka ze Sicílie
K přípravě této výborné polévky s chuťově unikátními knedlíčky budete potřebovat tyto suroviny:
- těstoviny podle chuti, co do druhu a množství
- mleté maso – 250 g
- česnek
- kuřecí vývar – 150 ml
- nasekaná zelená petrželka
- mladá cuketa – 1 ks
- mrkev – 2 ks větší
- cibule – 1 ks střední
- řapíkatý celer
- vejce – 1 ks
- rozinky – 2 polévkové lžíce
- olivový olej – 2 polévkové lžíce
- strouhaný parmazán – ¼ šálku
- čerstvý nebo sušený rozmarýn
- strouhanka
- rajčatové pyré
- pepř
- sůl.
Do mísy dejte mleté maso, záleží na vás, jaké zvolíte. K masu přidejte také čtvrt čajové lžičky mletého pepře, půl čajové lžičky soli, parmazán, strouhanku v množství podle potřeby, zelenou petrželku, trochu česneku, vejce a rozinky. Směs dobře vymíchejte a vytvořte malé kuličky.
Vezměte hrnec nebo kastrol, rozhřejte v něm olej a osmahněte na něm krátce na kostičky pokrájenou cibuli, cuketu, mrkev a celer. Přidejte také zbylé množství česneku. Po osmahnutí zeleninu zalijte kuřecím vývarem, ideálně připraveným předem z kostí, přidejte pyré z rajčat, sůl a také rozmarýn. Základ polévky přiveďte k varu, hrnec částečně přiklopte poklicí, zmírněte plamen a vařte do měkka. Na závěr přidejte do polévky vámi zvolené těstoviny a také masové kuličky a povařte podle potřeby. Velice zajímavou chuť dodávají této polévce zejména rozinky v kuličkách a také parmazán. Pokud polévku nezkonzumujete najednou, může se stát, že těstoviny v ní absorbují část tekutin a polévka tak bude příliš hustá. Při ohřívání ji pak nařeďte potřebným množstvím vody.
Smetanová polévka s kuličkami z mletého masa
K přípravě tohoto lahodného polévkového krému budete potřebovat následující ingredience:
- čerstvé houby – 250 g
- zakysaná smetana – 2 šálky
- cibule – 1 ks větší
- celer – 2 ks větší
- mrkev – 2 ks větší
- česnek
- olivový olej
- strouhaný parmazán – šálek
- italské koření
- pepř
- sůl.
Na masové kuličky budete potřebovat tyto suroviny:
- mleté maso podle vašich chuťových preferencí – 500 g
- cibule – 1 ks větší
- mletá syrová italská klobása salsiccia – 500 g
- vejce – 1 ks
- česnek
- pepř
- sůl.
Masové kuličky byste si měli připravit jako první, protože před jejich následnou tepelnou úpravou a vložením do polévky by měly být alespoň hodinu v lednici. Postup jejich přípravy je velice jednoduchý, v míse přiměřené velikosti jen smíchejte uvedené přísady a poté tvarujte kuličky. Když budou dobře vychlazené, můžete se pustit do přípravy samotné polévky.
Do hrnce nebo kastrolu dejte olivový olej a rozehřejte ho. Poté na něj rozložte masové kuličky a ze všech stran je lehce opečte dohněda, přibližně 5 minut z každé strany. Když jsou hotové, vyndejte je a ponechejte je zatím stranou. Do hrnce na olej, na kterém jste opékali masové kuličky, dejte nejprve nadrobno nakrájenou cibuli a orestujte ji, poté přidejte rozmačkaný česnek, na kolečka pokrájenou mrkev a celer a tenké plátky hub a lehce je opečte. Poté je zalijte vodou, vložte masové kuličky, částečně přikryjte pokličkou a vařte doměkka. Když jsou všechny ingredience v polévce měkké, snižte plamen na úplné minimum a za stálého míchání do ní po částech přidejte zakysanou smetanu, která jí dodá příjemnou nakyslou chuť a také hladkou, krémovou konzistenci. Nakonec přidejte strouhaný parmazán a polévku ještě krátce provařte. Díky sýru polévka ještě zhoustne.