Nebojte se po delší době vrátit do zaměstnání. Stačí si uvědomit několik základních faktů

Pokud se plánujete vrátit do práce, protože jste byli na mateřské dovolené, nebo pokud jste se z nějakého důvodu nemohli věnovat práci a bojíte se naskočit zpět do pracovního procesu, máme pro Vás několik rad a tipů, jak Vám vrátit sebevědomí.

i Zdroj obrázku: Pixabay.com
                   

Základem je najít zajímavou nabídku, která Vás osloví a domluvit si pohovor.

Myslet pozitivně a sebevědomě

Prvním bodem je uvědomit si všechny dovednosti, které jste získali během času, který jste strávili mimo pracovní proces. A že žádné nejsou? Omyl, určitě jste museli řešit více úkolů na jednou, rozvrhnout si správně čas a naplánovat řešení problémů, které se z nenadání objevily. Tohle a všechny ostatní zkušenosti z bývalé práce, si zapamatujte a myslete na to, když se vrátíte zpět do pracovního procesu. Budete se díky tomu cítit mnohem jistěji.

Jednotlivé kroky k dokonalé práci

Pojďme si tedy představit jednotlivé kroky, které je třeba udělat ještě předtím, než půjdete na pohovor:

  • krok č. 1 = Aktualizace životopisu
  • krok č. 2 = Najít práci dle Vašich kritérií
  • krok č. 3 = Napsat průvodní dopis
  • krok č. 4 = Připravit se na pohovor
iZdroj obrázku: Pixabay.com
Vrátit se zpět do práce nemusí být těžké

Aktualizace životopisu a hledání vysněné práce

Při vytváření životopisu se doporučuje, jak se říká „začít od píky“. Nejdůležitější je zvýraznit všechny své úspěchy z předchozích zaměstnání a také Vaše dosažené vzdělání. Dobré je také zmínit veškeré absolvované kurzy, dobrovolnictví v různých organizacích nebo zajímavé dovednosti, které jste získali během nepracovního procesu. Nezapomeňte uvést, jak dlouho trvala Vaše pracovní „přestávka“, nejlépe se tak vyhnete všem otazníkům, které by na pohovoru stejně zazněly. Jako poslední krok zkontrolujte všechny pravopisné chyby a poproste o kontrolu také někoho dalšího.

Vysněnou práci můžete najít nejen online, ale i na jiných různých místech, například v novinách, nebo přímo ve společnostech (firmách), které Vás zajímají. Důležité je především si uvědomit, co od dané práce chcete a jaké požadavky na ni máte.

Průvodní dopis a příprava na pohovor

Průvodní dopis by měl být jasný a stručný a měl by vyzdvihovat Vaše přednosti a dovednosti. Doporučuje se uvést jak dlouhá a z jakého důvodu byla Vaše pracovní pauza, a také proč si přejete pracovat zrovna pro tuto společnost. Průvodní dopis se zasílá většinou e-mailem spolu s životopisem, nejlépe z osobního a seriózního účtu.

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Nebojte se ukázat, co umíte

Nezapomeňte se důkladně připravit na pohovor, neboť příprava je klíčová, obzvlášť po delší pauze. Zaměřte se na běžné otázky, které jsou při pohovoru pokládány, a procvičujte si možné odpovědi. Zkuste mluvit pomalu, srozumitelně a především se snažte o to, aby to vypadalo uvolněně.

Tak, teď už jste dokonale připraveni. Takže vzhůru „do boje“.

Diskuze Vstoupit do diskuze
67 lidí právě čte
Zobrazit další články