Výběr správné sklenice na víno může mít vliv na celkový zážitek z konzumace. Existuje mnoho druhů sklenic na různé typy vína, a proto je důležité vědět, jaká sklenice je nejvhodnější pro konkrétní druh vína. Více se dozvíte v našem článku.
Víno patří mezi nejoblíbenější, a zároveň nejstarší alkoholické nápoje. Jeho příběh začal již v 6. tisíciletí před naším letopočtem. První zmínky pocházejí z Gruzie, odkud se víno rozšířilo do Persie, Arménie, na Balkán a na Sicílii. Dnes existuje více než 10 tisíc odrůd révy vinné. Díky tomu každé víno nabízí jiné kvality, a jeho milovníci tak mají stále co objevovat. Abyste si mohli vychutnat vůni a chuť vína naplno, měli byste znát alespoň základní typy sklenic, které se pro jednotlivá vína hodí. Ty lze rozdělit dle tvaru kalichu do tří typů: na balon, tulipán a flétnu.
Sklenice na červené víno
Červené víno je celosvětově nejpopulárnější. Mezi nejoblíbenější odrůdy patří Cabernet Sauvignon, Pinot Noir a Merlot. Červená vína mají vyšší obsah alkoholu, jsou těžší a více aromatická. Sklenka tak slouží k tomu, aby zjemnila chuť červeného vína a zmírnila hořkost tříslovin a kořeněných tónů. Zároveň svým balonovým tvarem napomáhá k okysličení a vydýchání vína. Z toho důvodu se její objem zpravidla pohybuje mezi 500–600 mililitry, výjimkou nejsou ani větší sklenice. Aroma má díky tomu dostatek prostoru se uvolnit a rozvinout, čímž se degustátorovi otevírají nové nuance ve vůni i chuti.
Sklenice na bílé víno
Mezi nejznámější zástupce bílých odrůd patří Chardonnay, Sauvignon Blanc či Ryzlink rýnský. Bílá vína se obvykle servírují při nižší teplotě než ta červená a mají jemnější chuť. Sklenky na víno by opět měly mít dostatečný objem, aby se z vína neztrácela vůně. Velikost sklenky na bílé víno se zpravidla pohybuje okolo 300 mililitrů. Nejčastěji mívá tvar tulipánu. Díky tomu se zmenší povrch vína, které si tak po delší dobu zachová svou nižší teplotu. Zároveň se aroma vína lépe koncentruje u hrdla, a tak si jej degustátor může opravdu užít naplno.
Sklenice na šumivé víno
Při podávání šumivého vína se stále nejčastěji setkáváme se sklenkou typu flétna. Pro ni je typický úzký tvar a menší objem okolo 200 mililitrů. Konkurenci pro flétny představují menší sklenky tulipánovitého tvaru, které šumivému vínu napomáhají udržet si vhodnou teplotu a zpomalují vyprchávání bublinek. Setkat se lze i se sklenkou coupe neboli „miska“. Jde o sklenici na stopce se širokým hrdlem. Pro šumivé víno však není nejvhodnější a lepší je využít ji na některé typy koktejlů.
Jakmile zvolíte správnou sklenici, nezapomeňte také na správnou teplotu vína při podávání. Dbejte také, abyste do sklenky nalili vhodné množství. U těžších a aromatičtějších vín si sklenek raději nalijte více v menším objemu, ať má víno dostatek prostoru se rozvinout. V opačném případě totiž můžete funkci sklenice do značné míry limitovat a nepoznáte skutečnou bohatost chutí.