Čištění trouby levně, šetrně a účinně: To lze s běžně dostupnými ingrediencemi

Pokud rádi pečete, je vaše trouba zřejmě v permanenci. Abyste zachovali její funkčnost po dlouhá léta, měli byste o ni také adekvátně pečovat. Věděli jste však, že to jde i bez chemie? Vyčistit spotřebič můžete i s běžně dostupnými surovinami!

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Jste kulinářskými nadšenci, ale úklidu sporáku a trouby moc nedáváte? Pak byste to měli rozhodně změnit. Prodloužíte tak životnost spotřebiče klidně i o několik let! K čištění povrchu nemusíte ovšem používat pouze chemické prostředky z drogérie. Jde to i šetrně s běžně dostupnými ingrediencemi.

iZdroj fotografie: Pixabay
Jenom v dokonale čisté troubě se perfektně peče

Jaké suroviny budete potřebovat na šetrné a levné vyčištění trouby?

Než se pustíte do očisty trouby, připravte si následující ingredience a materiál:

  • jedlá soda
  • lihový ocet
  • voda
  • rozprašovač
  • malá miska
  • lžíce
  • bavlněný hadřík
iZdroj fotografie: Pixabay
Na čištění trouby se dají použít i zcela běžné věci

Jak postupovat při přípravě čisticího prostředku a samotném čištění trouby?

Nejprve si vyjměte mřížky z trouby a pak začněte s přípravou husté pasty v malé misce z jedlé sody a vody. Množství surovin zvolte dle svého uvážení, výsledná hmota by však měla být podobné konzistence jako zakysaná smetana. Pastu v dalším kroku naneste na vnitřní povrch trouby a nechte působit přes noc.

iZdroj obrázku: Pixabay
Jedná soda má v domácnosti různá využití. Třeba právě při čištění

Následující den setřete směs z trouby pomocí navlhčeného hadříku a na povrch naneste rozprašovačem roztok z octa a vody. Po půl hodině působení omyjte a radujte se ze skvělého výsledku.

Další možné alternativní metody, které pomohou s čištěním trouby

Pokud po ruce nemáte zrovna ocet a jedlou sodu, můžete použít i jiné běžně dostupné suroviny. Troubu vyčistíte i díky těmto metodám:

  • Citronová voda: našli jste v domácnosti alespoň jeden citron? Potom se můžete pustit do velmi sofistikovaného čištění trouby. Do misky, která odolá žáru, vlijte trochu teplé vody a v ní rozmíchejte šťávu z jednoho citronu. Také přidejte na kousky pokrájenou dužinu s kůrou a tekutinu vložte do předehřátého spotřebiče na 150 °C. Po dvaceti minutách troubu vypněte a uvolněnou mastnotu otřete hadříkem anebo houbičkou. 
iZdroj fotografie: Pixabay
Citron rozhodně nepatří jenom do čaje
  • Prášek do pečiva: ten má v zásobách snad každá domácí pekařka. Použijte jej obdobně jako jedlou sodu. Namíchejte si pastu, naneste ji na troubu a po hodině omyjte. Pro intenzivnější efekt přestříkejte povrch vinným bílým octem nebo tím klasickým lihovým. 
Diskuze Vstoupit do diskuze
125 lidí právě čte
Zobrazit další články