Babička si do kávy vždycky přidávala sůl. Dnes už konečně chápu, proč to celou tu dobu dělala

Neexistuje mnoho lidí, které by napadlo dát si do kávy místo cukru sůl. Na první pohled šílená věc s sebou však přináší opravdu mnoho benefitů.

Šálek kávy i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Káva je nápoj, který si oblíbilo mnoho lidí na celém světě. Mnoho z nás si užívá bohatou, silnou a robustní chuť kávy, ale někteří ji mohou považovat za příliš hořkou. Podle vědců z Technické univerzity v Mnichově v Německu pochází asi 15 % hořkosti kávy z kofeinu. Nicméně většina hořkosti v kávě pochází ze dvou tříd sloučenin – laktonů kyseliny chlorogenové a fenylindanů. Tyto sloučeniny jsou antioxidanty a jsou přítomny pouze v pražených kávových zrnech. Proč by se ale měla do kávy přidávat sůl?

Hořkost kávy

Čím silnější kávu připravíte, tím bude černější a více hořká. Pokud vám připravená káva připadá příliš hořká, existuje jednoduchý trik, jak jí zjemnit chuť – přidat špetku soli. Existuje překvapivé množství vědeckých výzkumů této teorie, které ukazují, že sodíková složka soli snižuje naše vnímání hořkosti – více než cukr. Receptor slanosti je totiž mnohem silnější než receptor hořkosti, a proto slaná chuť tu hořkou bez problému přebije. Proto je důležité si uvědomit, že špetka soli stačí k tomu, aby zjemnila celkovou chuť kávy.

Co vše sůl dokáže?

Kromě toho, že sůl dokáže eliminovat hořkost ve vaší kávě, je také skvělým pomocníkem ke zvýraznění její chuti. Sůl a cukr jsou nejčastěji používaná ochucovadla na světě, a zatímco cukr dokáže chuť konzumované potraviny udělat sladší, sůl nejen jídlo učiní slanější, ale také zintenzivní jeho chuť. Pokud si tedy uvaříte kávu, která vám přijde slabá, špetka soli dokáže její chuť zintenzivnit. Pozor si však dejte na dávkování. Obecně se doporučuje konzumovat pouze přibližně 5 až 6 gramů soli (chloridu sodného) denně. 

položená stolní solnička iZdroj fotografie: Piqsels

Nedoporučujeme tuto dávku překračovat. Dlouhodobá nadměrná konzumace soli vede ke zužování tepen a zvyšování krevního tlaku (více jak 140/90). Následkem toho jsou srdeční infarkty nebo mozkové mrtvice. Nadměrné solení vede k hypertenzi, ta poté k mnohem závažnějším onemocněním. Hypertenzí přitom v České republice trpí téměř polovina dospělé populace.

Jak s příliš hořkou kávou bojujete vy?

Zdroj: Newly
Diskuze Vstoupit do diskuze
117 lidí právě čte
Autor článku

Marek Motyčák

Zobrazit další články