Některé potraviny (především ty, které neprocházejí klasickou tepelnou úpravou) představují pro své konzumenty zvýšené riziko zdravotních potíží. Své o tom ví i tato žena, která snědla sushi, jež obsahovalo larvu červa.
Konzumace syrového masa může být mnohdy nebezpečná, zvláště, není-li zcela čerstvé. Po celém světě můžeme nalézt případy, kdy se do lidského organismu přenesl ze snědeného syrového masa různé patogeny včetně larev červů, které se v těle dále vesele vyvíjely do dospělých jedinců. Počet hlášených případů tohoto typu má v poslední době stoupající a není spojeno výhradně se sushi, cizopasníci nebo bakterie se mohou vyskytovat také v běžném mase, které není dostatečně upravené nebo správně skladované.
Případy výskytu cizopasných červů pocházejících ze syrového masa
Larvy červů jsou schopny přežívat v mase poměrně dlouhou dobu a zachytit se v trávicím systému v místech, kde nejsou ohroženy žaludečními šťávami, které by je rozložily. Pak se mohou dále vyvíjet, a dokonce přežívat v těle hostitele.
Červ ze sushi
25letá žena z Tokia začala pociťovat příznaky podobné nachlazení – nepříjemné pocity při polykání a stálý tlak v zadní části hltanu. Po vyšetření však lékař konstatoval, že se jí v krku usadila larva červa, který nyní dosahoval délky až 38 mm. Lékař ženě červa z krku odstranil. Jednalo se o hlístici, která se do krku ženy pravděpodobně dostala ze syrového masa obsaženého v sushi (sashimi). Jelikož měla žena jídlo konzumovat již 5 dnů před zákrokem, pravděpodobně se larva do jejího těla dostala ve třetí fázi vývoje a lékař ji odstranil ve fázi čtvrté. I po vyjmutí z hrdla byl červ stále naživu.
Parazit v kuřeti
Obdobný případ pak zaznamenali lékaři u 30letého Japonce, který se nakazil parazitární infekcí z kuřecího sashimi. V tomto případě se jednalo o červy škrkavek, kteří se mu uhnízdili nejen v krku, ale i v žaludku. Infekci doprovázel průjem a zvracení.
Infekce ve rtu
K nečekanému případu pak došlo rovněž v Tokiu, kde se ženě červi uhnízdili ve rtu. Kvůli parazitům byly rty i ústní dutina ženy velmi oteklé. Po vyšetření se ukázalo, že má larvu červa pod kůží – ošetřující lékař parazita s délkou 25 mm ženě z úst odstranil bez vážnějších následků.
Rizika konzumace syrového masa
Tepelná úprava potravin dokáže zahubit převážnou část patogenů, které se v nich nacházejí. Především u syrového masa by měl být člověk při konzumaci opatrný, jelikož se vyznačuje velkému riziku přenosu a rozšíření patogenů a parazitů ve svém těle. Nejen sushi se syrovými rybami či masem, ale také tatarák nebo hovězí carpaccio, či syrová vejce mohou být nebezpečné a způsobit nepříjemnou otravu jídlem, nebo nákazu salmonelózou či parazitární infekcí. Otrava či infekce se obvykle projeví zvracením, průjmem, bolestmi břicha vysokými horečkami, jež mohou přetrvávat i několik dnů a následně být kvůli dehydrataci zdraví i život ohrožující.
Prevence rizik vyplývajících z konzumace syrového masa
Základní prevenci rizik spojených s otravou ze syrového masa je jeho minimální konzumace. To platí především pro děti nebo těhotné ženy, ale také osoby s oslabenou imunitou nebo starší osoby, které by se jídlům obsahujícím syrové maso měly vyhýbat obloukem. Jste-li ovšem milovníkem těchto pokrmů, je dobré při jejich konzumaci dodržovat několik specifických zásad, které zaručí minimalizaci rizika přenosu infekcí patogeny či parazity do vašeho těla. Doporučeno je pak následující:
- dodržování přísných podmínek úpravy a skladování
- transport masa speciálními prostředky
Velmi důležité je během uchovávání a skladování masa při velmi nízkých teplotách, to zabrání rozvoji patogenů a pokud se v mase nacházejí nějaké parazitické zárodky, může je to zničit, nebo alespoň účinně hibernovat, takže nemají možnost se vyvíjet.
Úprava a skladování syrového masa
Před vlastní konečnou úpravou pro konzumaci by mělo maso být hluboce zmrazeno. U ryb se doporučuje minimální 7denní mrazení při teplotě -18 °C, či 48 hodin při -20 °C. Až po rozmrazení je pak možné s rybím masem dále pracovat, aby mohlo být podáváno syrové. U ostatních druhů masa je postup podobný a před zpracováním musí procházet přísnou kontrolou. Velmi často se provádí také nasolení, které vytváří pro parazity nepříznivé prostředí.
Transport syrového masa
Pokud má být syrové maso přenášeno nebo převáženo, je nutné zajistit, aby prostory dosahovaly minimální teplotu, ideálně rovněž teploty hlubokého zmrazení. Po rozmrazení maso konzumujte v co nejkratším časovém intervalu.